Την έντονη αντίδρασή τους στο τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό εκφράζουν η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής - Σαρωνικού, ζητώντας ριζική βελτίωση ή, αν δεν επιτευχθεί, την απόσυρσή του. «Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει στον δρόμο αμέτρητα κατοικίδια, που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα, ενώ κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο. Η κατάσταση θα ξεφύγει εκτός έλεγχου, με υγειονομικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και ηθικές συνέπειες», δηλώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση.

Τα κυνοκομεία

Το τελικό σχέδιο νόμου, που προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και στις 6 Ιουλίου έλαβε την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι όλα τα αδέσποτα ζώα θα πηγαίνουν αποκλειστικά σε δημοτικά κυνοκομεία και καταφύγια και όχι σε ιδιωτικούς χώρους. Στην πράξη, ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο, καθώς υπάρχουν ελάχιστές τέτοιες εγκαταστάσεις στην επικράτεια και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μάλλον απίθανο να δημιουργηθούν νέοι χώροι από τους δήμους. Επιπλέον, αν κάποιος εθελοντής, σύλλογος ή ιδιώτης φιλοξενήσει στο διαμέρισμά του πάνω από δύο ζώα, τότε για κάθε επιπλέον ζώο προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ. Περιορισμός στον αριθμό των ζώων δεν υπάρχει για τις μονοκατοικίες, αλλά αν κάποιος έχει -π.χ.- έξι γατάκια και θελήσει να τα πάει στον κτηνίατρο είναι παράνομος, καθώς δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μεταφορά περισσότερων από πέντε ζώων. Πιο περίπλοκη είναι η διαδικασία υιοθεσίας ενός ζώου είτε από φιλοζωικά σωματεία είτε από ιδιώτη.

«Εστω ότι κάποιος βρίσκει ένα κουτάβι στον δρόμο. Για να τοιχοκολλήσει μια αγγελία, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει χρήματα για την ηλεκτρονική σήμανση του ζώου. Εάν δεν βρει κάποιον να το δώσει, πληρώνει πρόστιμο, εάν το κρατήσει ο ίδιος, πάλι πληρώνει πρόστιμο. Για τα φιλοζωικά σωματεία η υποχρέωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας για να δημοσιευτούν οι αγγελίες είναι μεγάλη οικονομική επιβάρυνση», τονίζει η Ειρ. Μολφέση.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο μη προστασίας των ζώων, αλλά προώθησης οικονομικών συμφερόντων διαφόρων συντεχνιών. Αναφέρει μόνο πού απαγορεύεται να υπάρχουν αδέσποτα ζώα, περιορίζοντας ασφυκτικά τα σημεία όπου τα ζώα μπορούν να διαβιούν αξιοπρεπώς. Επιβάλλει μέτρα για να μην έχουν πρόσβαση τα αδέσποτα σε τροφή, χωρίς να λαμβάνει καμία πρόνοια για τη σίτισή τους. Ορίζει πολύ χαμηλά πρόστιμα -300 ευρώ- γι’ αυτούς που εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Δεν λαμβάνεται καμία ουσιαστική μέριμνα για τον περιορισμό των γεννήσεων στα νόμιμα εκτροφεία και δεν επιβάλλονται κυρώσεις στους δήμους που ποτέ δεν εφάρμοσαν πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων», εξηγεί η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη.

«Τραγικό είναι το γεγονός ότι δεν απαγορεύονται οι πωλήσεις ζώων από τα pet shops,όπως συμβαίνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ξέρουμε πως όσα ζώα δεν πωλούνται εξαφανίζονται μυστηριωδώς», καταλήγει η ίδια.


Πηγή: real.gr