Την επενδυτική πρόταση της Energan Oil & Gas για τη μετατροπή του κοιτάσματος αερίου «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, παρουσία του πρόεδρου της θυγατρικής εταιρείας ΚΑΒΑΛΑ OIL Βαγγέλη Παππά. Η παρουσίαση της επενδυτικής πρότασης έγινε με αφορμή το σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ο κ. Ρήγας δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την τροποποίηση που γίνεται σε παλαιότερο άρθρο του Ν. 3428/2005 ο οποίος δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης της άδειας εκμετάλλευσης φυσικού αερίου με άδεια εγκατάστασης υπόγειας αποθήκης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επισήμανε ότι η Energan Oil & Gas επένδυσε στην ΚΑΒΑΛΑ OIL πάνω από 120.000.000 € το 2007 για τη συνέχιση της εξόρυξης του πετρελαίου στηριζόμενη μεταξύ άλλων και στη δυνατότητα μετατροπής της άδειας του κοιτάσματος «Νότιας Καβάλας» σε αποθήκη φυσικού αερίου. Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «στη μέση του παιχνιδιού κανείς δεν αλλάζει τους όρους. Οποιαδήποτε αλλαγή στην κείμενη νομοθεσία η οποία προϋπήρχε της επένδυσης θα επιφέρει απαξίωση των μέχρι σήμερα επενδύσεων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πλεονεκτήματα της πρότασης της εταιρείας σημειώνοντας ότι με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου επιτυγχάνονται: 1) ύπαρξη στρατηγικού αποθέματος για τη χώρα με δέσμευση μέρους της αποθήκης υπέρ του Δημοσίου, 2) δημιουργία πλαισίου ανταγωνισμού για την εμπορία φυσικού αερίου, 3) μείωση της τιμής του αερίου, 4) διασφάλιση των 265 θέσεων εργασίας της KABAΛΑ OIL - δεδομένου ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των βαρελιών πετρελαίου που εξορύσσεται από το κοίτασμα «Πρίνος».

Ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για μια επένδυση της τάξης των 400.000.000 € η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι απόλυτα ασφαλής για το περιβάλλον, αναδεικνύει την Καβάλα σε ενεργειακό κέντρο και δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Υπογράμμισε τέλος ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της επένδυσης η οποία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα διευκρινίζοντας ότι το ενδεχόμενο της προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για την υλοποίηση της επένδυσης θα επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις με κινδύνους για τη βιωσιμότητα της ίδιας της επένδυσης αλλά και της οικονομίας γενικότερα.