Ο περιορισμός των υπερεξουσιών που επρόκειτο να δοθούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη "Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, την Παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων" του ΥΠΕΚΑ, τις οποίες ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υιοθετήθηκαν πολλές προτάσεις φορέων και κομμάτων, κάτι το οποίο οδήγησε σε πολλές βελτιωτικές τροποποιήσεις.

"Θετικές" χαρακτήρισε τις βελτιώσεις ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Χαντάβας, ιδίως αυτές που αφορούσαν τις υπερεξουσίες της ΡΑΕ βάσει της αρχικής μορφής του νομοσχεδίου, που ήταν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στην κατεύθυνση του "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Η ΝΔ τοποθετείται απέναντι στο νομοσχέδιο με εποικοδομητική κριτική και με προτάσεις, ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή αναλυτικά τις προτάσεις τροποποιήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της αφαίρεσης της ηλεκτρικής ενέργειας από τα λαϊκά νοικοκυριά, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Ζιώγας, και προειδοποίησε ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης στα λαϊκά νοικοκυριά στα οποία θα επιχειρηθεί να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο θα εξυπηρετήσει μεγάλα διακρατικά συμφέροντα που σήμερα ανταγωνίζονται για τον τομέα της ενέργειας, του φυσικού αερίου και τη διαχείριση στο Αιγαίο.

Την ανάγκη ανακήρυξης της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ως το τελευταίο αποθεματικό για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, επισήμανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

Η κυβέρνηση διαλύει τα πάντα με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο έχει τη λογική της απόλυτης εξυπηρέτησης των ιδιωτικών εταιρειών. Κατήγγειλε επίσης ότι με τις διατάξεις που αναφέρονται στα Μεταλλεία Χρυσού, ο υπουργός


Πηγή: energypress.gr