Πριν από ένα χρόνο η πλατφόρμα γεώτρησης Deepwater Horizon στον κόλπο του Μεξικού εξερράγη. Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου ξεχύθηκαν στη θάλασσα. Ήταν μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έγιναν ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, το σοβαρό ατύχημα μπορεί να αποτελέσει αφορμή και για θετικές εξελίξεις. Ώθησε την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική εξέλιξη, έτσι ώστε σε ένα επόμενο ατύχημα να έχουμε περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας: από σούπερ σφουγγάρια και έξυπνα ρομπότ, μέχρι καταπληκτικές ηλεκτρικές σκούπες που απορροφούν πετρέλαιο.

Ή να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πως παρά το γεγονός ότι η καύση του πετρελαίου φαντάζει τρομακτική (και ρυπαίνει και την ατμόσφαιρα!) ωστόσο βραχυπρόθεσμα σώζει τη θαλάσσια ζωή...

Μια από τις καινοτομίες που θα αξιοποιηθούν σε -απευχόμενο!- επόμενο ατύχημα αυτού του είδους, είναι για παράδειγμα τα καταπληκτικά νανοσφουγγάρια: πολύ σύντομα θα συμβάλλουν στον καθαρισμό περιοχών που έχουν πληγεί από διαρροή πετρελαίου, καθώς μπορούν να απορροφήσουν ποσότητα πετρελαίου οκταπλάσια του βάρους τους.

Όσο για το Seaswarm, είναι ένα ρομπότ δημιουργημένο στο ΜΙΤ. Τα ρομπότ σε σμήνος μπορούν να απορροφήσουν πετρελαιοκηλίδες από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πηγή: real.gr