Ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν σήμερα έξω από το ΥΠΕΚΑ διαμαρτυρόμενοι για τις καταστροφικές, όπως υποστηρίζουν, προτεραιότητες του υπουργείου για το περιβάλλον και την οικονομία. Ένας από τους ακτιβιστές μεταμφιεσμένος στον Υπουργό ΠΕΚΑ, συμβολικά «έκαιγε χαρτονομίσματα» σε κλιβάνους με τις ενδείξεις «Λιγνίτης» «Πετρέλαιο» και «Καύση Απορριμμάτων», ενώ άλλοι ακτιβιστές της οργάνωσης κρατούσαν πανό με σύνθημα «Μην καίτε τα λεφτά μας».

Η Greenpeace υποστηρίζει ότι «η εμμονή σε ορυκτά καύσιμα και καύση απορριμμάτων εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα αναχρονιστικό μονοπάτι υπανάπτυξης, επιβαρύνει κάθε χρόνο με δισεκατομμύρια ευρώ την οικονομία και απειλεί την υγεία των Ελλήνων».

«Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες κάνουν πρωτοφανείς θυσίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αποφασίζει να κάψει τα χρήματα των φορολογουμένων σε πανάκριβες, ξεπερασμένες και επικίνδυνες τεχνολογίες», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Θα περίμενε κανείς από τον πρώην υπουργό οικονομικών να στηρίξει πράσινες, σύγχρονες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις με πολλαπλασιαστική αξία».

Η Greenpeace ζητά από τον κ. Παπακωνσταντίνου να υλοποιήσει την κυβερνητική δέσμευση για ουσιαστική πράσινη ανάπτυξη, και να:

• Υιοθετήσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από το λιγνίτη ως το 2030 και να στηρίξει τη μετάβαση σε μία κοινωνία 100% ΑΠΕ και υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

• Εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ και την απόλυτη προτεραιότητά τους στην πρόσβαση στα δίκτυα έναντι όλων των τεχνολογιών.

• Ακυρώσει τα σχέδια για την καύση απορριμμάτων και να στραφεί σε ένα αποδοτικό και πράσινο μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων.

• Ακυρώσει τα σχέδια για επικίνδυνες εξορύξεις πετρελαίου από τις ελληνικές θάλασσες.

• Παράσχει ουσιαστικά κίνητρα προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να στραφούν σε πράσινες λύσεις για τη θέρμανση στα σπίτια τους και να απαλλαγούν από τους ακριβούς λογαριασμούς θέρμανσης.


Πηγή: energypress.gr
TAGS