Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην διοίκηση του αθλητικού κέντρου του Αγίου Κοσμά, το έργο της Διαμόρφωσης – Ανάπλασης του παραλιακού χώρου σε τμήμα της περιοχής του Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά, πρώην ‘Φαντασία’. Το έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014 και αφορά την απόδοση ζωτικής σημασίας χώρου στους πολίτες αλλά και τη βιώσιμη διαχείριση της παράκτιας ζώνης της Αττικής. Η διαμορφωμένη περιοχή έχει έκταση 17 στρ. στο χώρο του πρώην κέντρου «Φαντασία».

Ο χώρος της ανάπλασης είναι κοινόχρηστος και η πρόσβαση σε αυτόν και στην παραλία είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων και Αναβάθμισης Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με ταχείς ρυθμούς και ακολούθησε η κατασκευή του, η οποία διήρκησε οχτώ μήνες. Το έργο, κόστους 405.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Η διαμόρφωση περιλαμβάνει :

- έναν κεντρικό πεζόδρομο που οδεύει προς τη θάλασσα με στάσεις ξεκούρασης, με λιθόκτιστα παγκάκια και κρήνη, ο οποίος συνδέεται με την πορεία της χάραξης της νέας παραλιακής πρόσβασης προς την παραλία του Αγίου Κοσμά,

- έναν χαμηλό λοφίσκο, σημείο ανάπαυσης και θέας στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης,

- δύο δευτερεύοντες πεζόδρομους που ο μεν ένας αρχίζει με δύο κλάδους από την κεντρική είσοδο, ακολουθεί πορεία κατά μήκος των εκβολών του ρέματος Τραχώνων και συνδέεται με τον κεντρικό πεζόδρομο και την αμμουδιά πλησίον του στρογγυλού λιθόκτιστου καθιστικού, ο δε άλλος διασχίζει τον χώρο της διαμόρφωσης δια μέσου των λιθόκτιστων κερκίδων/ θεατράκι και ενώνει τις δύο εισόδους διαμόρφωσης.

Η κάθε είσοδος χαρακτηρίζεται από την κατασκευή πέτρινης πέργκολας με αναρριχώμενα φυτά σαν στοιχείο αισθητικής του χώρου.

Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με φωτιστικά σώματα για τον ήπιο φωτισμό του χώρου, καλάθια αχρήστων, ξύλινους τραπεζόπαγκους και καθιστικά που είναι τοποθετημένα στις συστάδες από πεύκα και αρμυρίκια και στηρίγματα στάθμευσης των ποδηλάτων σε θέση κοντά στην κεντρική είσοδο του χώρου.

Ο χώρος θα συνδέεται με την όδευση του μεγάλου παραλιακού ποδηλατικού άξονα.

















Πηγή: energypress.gr