«Συναγερμός» για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες


Δραματικά φαίνεται να αυξάνονται σε σχέση με πέρυσι τα κρούσματα εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελώνων. Για το 2011, έχουν εντοπιστεί ως τώρα 8 νεκρές καρέτα-καρέτα καθώς και τέσσερα δελφίνια, ενώ αν συνυπολογιστούν τα πολλά περιστατικά που δεν έχουν γίνει αντιληπτά (εικάζεται ότι καταγράφεται ένας στους 20 εκβρασμούς), ο αριθμός εκτιμάται κατά πολύ μεγαλύτερος.

Οι περισσότεροι εκβρασμοί σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από το Βόλο και συγκεκριμένα στην Κριθαριά, τον Άναυρο, το Ξενία και την Αγριά, ενώ εκβρασμοί σημειώθηκαν και στον Πτελεό αλλά και στην παραλία Ποτιστικά στην Ξινόβρυση, όπως και σε παραλία στη Σκόπελο.

Τα περισσότερα θηλαστικά βρέθηκαν με τραύματα που αποδόθηκαν είτε σε κάποιο αγκρίστρι είτε σε προπέλες πλοίων, ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε φυσικά αίτια (πρόσκρουση στα βράχια).

Οι εκβρασμοί θαλάσσιων ζώων οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα είτε άμεσα, με τις ηθελημένες θανατώσεις, είτε έμμεσα, μέσω της αυξανόμενης και εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης και της υπεραλίευσης.
ΠΗΓΗ: econews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο