Τη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με τα υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και Υγείας, ώστε να καταστρώσουν από κοινού μία «εθνική χάρτα» και μία «πράσινη ατζέντα» για τον αθλητισμό, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου AIMS (Association of International Marathons and Distance Races), η υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και έμπνευση για βαθύτερο σεβασμό προς τη φύση.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι θα καταβληθεί άμεσα προσπάθεια, με σκοπό να μπορέσουν αθλητές, αθλητικοί σύλλογοι και παράγοντες να εστιάσουν στην υπεύθυνη χρήση των υλικών και των πηγών τους (όπως έδαφος, νερό, καύσιμα), στον έξυπνο σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στην εγκατάστασή τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σχολεία, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις και να μεγιστοποιείται η χρήση τους.

Είπε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να εδραιωθεί ένας σύνδεσμος ανάμεσα σε αθλητική και περιβαλλοντική παιδεία, που θα επιτρέψει στα παιδιά και τους νέους να μάθουν για το περιβάλλον αθλούμενοι.

Η Τ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμο να περιληφθεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα προγράμματα προπόνησης, όπου διδάσκοντες και προπονητές θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος.

Αναφέρθηκε, τέλος, στο ελληνικό παράδειγμα των ολυμπιακών έργων και συγκεκριμένα αυτών που έγιναν στην περιοχή του Μαραθώνα, δηλαδή, το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, που υπήρξε αφορμή για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και τη συνακόλουθη αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.