Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας κατέληξε σήμερα σε μια ευρεία συμφωνία με τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα για να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την παραίτηση του διόλου δημοφιλούς πρωθυπουργού Ναότο Καν μόλις υιοθετηθεί ο νόμος. Ο Καν, πέμπτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσα σε πέντε χρόνια, επανέλαβε σήμερα ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί μόλις εκπληρωθούν οι τρεις όροι που έχει θέσει. Από τους όρους αυτούς, έχει ήδη περάσει ένας μικρός επιπλέον προϋπολογισμός για την ανάκαμψη από το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου και αυτό το μήνα πρόκειται να υιοθετηθεί ένας νόμος που δίνει δυνατότητα για νέο δανεισμό για να χρηματοδοτηθεί ο φετινός προϋπολογισμός. Η υιοθέτηση του ενεργειακού νομοσχεδίου είναι ο τρίτος όρος.

"Όταν υιοθετηθούν τα δύο νομοσχέδια, θα αρχίσουμε μια διαδικασία για να επιλέξουμε τον επόμενο πρόεδρο του (κυβερνώντος) Δημοκρατικού Κόμματος. Μόλις επιλεγεί ο νέος ηγέτης, θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός", δήλωσε ο Καν σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα, 54 ετών, ένας συντηρητικός στα οικονομικά ζητήματα ο οποίος θέλει να περιορίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, θεωρείται φαβορί για να αντικαταστήσει τον Καν.