Οι μηχανικοί που εργάζονταν στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon, στην οποία σημειώθηκε έκρηξη τον Απρίλιο του 2010 με αποτέλεσμα να προκληθεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, είχαν αγνοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια της επικείμενης καταστροφής, υποστήριξε σήμερα ένας από τους ερευνητές της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκάλαχερ, υπήρχαν ενδείξεις πριν από την έκρηξη αλλά η ομάδα που εργαζόταν στην εξέδρα δεν έκανε τίποτα. Ο Γκάλαχερ είναι αξιωματούχος της υπηρεσίας θαλάσσιων υποθέσεων των Νήσων Μάρσαλ, όπου ήταν εγγεγραμμένη η συγκεκριμένη εξέδρα.

"Είχαν πολλές ενδείξεις ότι υπήρχαν προβλήματα στο ίδιο το φρέαρ, στη μέτρηση της πίεσης, συνέβαιναν διάφορα πράγματα", είπε ο Γκάλαχερ στο ραδιοφωνικό σταθμό ABC της Αυστραλίας.

Από την έκρηξη, στις 20 Απριλίου 2010, σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι ενώ χύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Το πηγάδι εξόρυξης έκλεισε τελικά τέσσερις μήνες αργότερα.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Νησιών Μάρσαλ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δεν είχε ως στόχο να υποδείξει τους υπευθύνους για το δυστύχημα, διευκρίνισε ο Γκάλαχερ. "Δεν επαφίεται σ' εμάς να αποδώσουμε ευθύνες", είπε χαρακτηριστικά.

Παλαιότερη έκθεση, της αμερικανικής ακτοφυλακής, κατήγγειλε ότι η Transocean, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εξέδρας, δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σοβαρό δυστύχημα.

Σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο οι εξέδρες όπως η Deepwater Horizon θεωρούνται πλωτά μέσα και μπορούν να εγγραφούν σε νηολόγια χωρών όπως τα Νησιά Μάρσαλ ή ο Παναμάς. Τα Νησιά Μάρσαλ είναι ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό Ωκεανό.