Επί τάπητος τέθηκε σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο δήμο Γόρτυνας Ηρακλείου το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κι ειδικά των αιολικών πάρκων και κατά πόσο αυτά ωφελούν ή ζημιώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο βιολόγος και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Σταύρος Ξηρουχάκης, που ανέλυσε στο ακροατήριο τις επιπτώσεις που έχουν στη βιοποικιλότητα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς κι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης "Φοίνιξ" και μέλος του ΕΚΠΑΖ Αίγινας, Δημήτρης Ψαρράς, που αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που πρέπει να προηγείται, αλλά και στην υποχρεωτική συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας στην λήψη απόφασης για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκειά της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης, έθεσε εκ νέου στο τραπέζι την απαίτηση να υπάρχει ορθή ανταποδοτικότητα ανάμεσα στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα αιολικά πάρκα και τους δήμους, τονίζοντας πως οι πρώτες οφείλουν να αποδίδουν μεγαλύτερα ποσοστά από τα έσοδά τους υπέρ της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που τις φιλοξενούν.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση στους δήμους για τα υπέρ και τα κατά των αιολικών πάρκων, ώστε η κοινή γνώμη να έχει εμπεριστατωμένη άποψη και να μπορεί να αποφασίσει με σοφία αν επιθυμεί ή όχι την εγκατάστασή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας Σταύρος Ξυλούρης εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο το σύνολο των αιολικών πάρκων κατασκευάζεται αποκλειστικά στην ενδοχώρα και τα νότια παράλια κι όχι στο βόρειο άξονα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό γίνεται αποκλειστικά προς όφελος των τουριστικών περιοχών του βορρά που δεν επιθυμούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

Η προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα, ξεκαθάρισε πως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν προτίθεται να δώσει μελλοντικά καμία άδεια σε περιοχές όπου δεν πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι, φέρνοντας για παράδειγμα τον Κόφινα, όπου έχει κατατεθεί αίτηση από εταιρεία, ωστόσο επειδή η περιοχή θεωρείται αρχαιολογική ζώνη, δεν θα δοθεί άδεια.

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Γόρτυνας και πολλοί πολίτες.