Σε μια λιτή τελετή στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη, χθες βράδυ, ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, παρουσία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο και του προέδρου της εθνικής ομοσπονδίας Ποδηλασίας Θανάση Τερζή, παρέδωσε στον δήμο Τρίπολης και τον δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη, πενήντα ποδήλατα για την έναρξη εφαρμογής της δράσης, «Το ποδήλατο στη ζωή μας» στην αρκαδική πρωτεύουσα.
Ο υφυπουργός στην ομιλία του είπε ότι, «το ποδήλατο στη ζωή μας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση των πολιτών και τη γνωριμία τους με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνηση και την εμπειρία της ήπιας σωματικής άσκησης». Ο κ. Αηδόνης υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή ακινησίας πρέπει να πείσουμε τον πολίτη να βάλει στην ζωή του την άσκηση και με βασικό σύμμαχο την ομοσπονδία ποδηλασίας ξεκινήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε 20 πόλεις φέτος». Η Τρίπολη πρόσθεσε, επελέγη γιατί ο δήμαρχος αγκάλιασε την πρωτοβουλία, συμπληρώνοντας πως, «αν πιστέψουν κάποιοι σ’ αυτό το σχέδιο και το αγκαλιάσουν οι πολίτες, τότε η Τρίπολη μπορεί να αποκτήσει μια νέα μορφή, γιατί είναι ιδανικός τόπος για να κάνεις ποδήλατο». Ανέφερε, επίσης, ότι στο τέλος του χρόνου θα μετρήσουν το αποτέλεσμα και η δράση που ξεκινά από την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου θα επεκταθεί σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αυτό που ξεκινά από την καρδιά της Πελοποννήσου. Αναφέρθηκε στην παράδοση που έχει η Τρίπολη με το ποδήλατο και όσον αφορά το πρόγραμμα είπε πως, «αποτελεί πράξη ουσίας κι ένα πολύ σημαντικό βήμα που πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Τερζής ανέφερε ότι δέκα χρόνια προσπαθούσε η ομοσπονδία να δημιουργήσει πολιτικές για το ποδήλατο με διάφορα υπουργεία αλλά δεν είχε επιτευχθεί και πρόσθεσε πως,«το ποδήλατο είναι ένα οικολογικό και ασφαλές άθλημα και νομίζω ότι στην Τρίπολη με το έντονο κυκλοφοριακό που έχει θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση και στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της».

Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης ευχαρίστησε για την επιλογή της Τρίπολης στην πιλοτική φάση εφαρμογής της δράσης και τόνισε πως,«ο δήμος Τρίπολης υποδέχεται με μεγάλη χαρά την πρωτοβουλία για το ποδήλατο και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πόλης ,υπόσχεται μοναδικές ποδηλατικές εμπειρίες μετακίνησης και περιήγησης στην πρωτεύουσα του Μοριά».

Η δράση έγινε θερμά αποδεκτή από τους Τριπολίτες που είχαν συρρεύσει στην πλατεία και η τελετή ολοκληρώθηκε με ποδηλατάδα πέντε χιλιομέτρων στα περιαστικά αλσύλλια της πόλης, με πρώτο τον υφυπουργό και το δήμαρχο.