Επενδύσεις που πλησιάζουν τα 190 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια ερευνών σε τέσσερα γεωθερμικά πεδία της χώρας θα πραγματοποιήσει η Κοινοπραξία ΙΤΑ Α.Ε - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ που αναδείχθηκε πλειοδότης του σχετικού διαγωνισμού που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο διαγωνισμός είχε αντικείμενο την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις περιοχές (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίος) και κατακυρώθηκε με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη.

Το δικαίωμα έρευνας του γεωθερμικού δυναμικού εκμισθώνεται για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης. Το ύψος των δαπανών για τις έρευνες ανά περιοχή είναι: Σαμοθράκη 33.370.563,70 ευρώ, Νέστος 71.376.271,85 ευρώ, Χίος 31.175.088,15 ευρώ και Δέλτα Έβρου 53.720.084,44 ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι: «Αποκτά ιδιαίτερη, ουσιαστική και συμβολική αξία το γεγονός ότι σε μια περίοδο επενδυτικής άπνοιας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται στη χώρα μας ένα πρόγραμμα κατά την πρώτη φάση του οποίου θα επενδυθούν περίπου 190 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να αξιοποιηθεί επιτέλους και στη χώρα μας η πιο παραμελημένη μορφή πράσινης ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα CO2, ώστε η Γεωθερμία να ενταχθεί ουσιαστικά και με σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αν ο ορυκτός μας πλούτος αξιοποιηθεί με αειφορία και σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας».