«Εξετάσαμε την προοπτική ανάδειξης και προστασίας του απολιθωμένου δάσους του Φυλακτού, η αξιοποίηση του οποίου θα δώσει γεωτουριστική ανάπτυξη στον Έβρο», ανέφερε σε δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Γεωργία Νικολάου- Μαυρανεζούλη, μετά από συνάντηση που είχε με τον ομότιμο Καθηγητή Παλαιοβοτανικής-Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελο Βελιτζέλο. Η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ενημερώθηκε από τον κ. Βελιτζέλο για το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού-Τυχερού (που χρονολογείται 40 εκατομμύρια χρόνια) και είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία στον κόσμο. Ειδικότερα, κ. Βελιτζέλος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των πολυετών ερευνών και ανασκαφών που έχει πραγματοποιήσει με την ερευνητική του ομάδα στο απολιθωμένο δάσος του Έβρου και στην ανεκτίμητη αξία του, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα, ως μοναδικά παγκοσμίως, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της ορθολογικής ανάδειξης και προστασίας τους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την περιοχή του Φυλακτού, όπου βρίσκεται ο κορμός απολιθωμένης βελανιδιάς μήκους 20 μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου, του οποίου η ηλικία υπερβαίνει τα 35 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ευρωπαϊκό χώρο.

Εξάλλου, επισκέφθηκαν τον προαύλιο χώρο του Κέντρου Οικοτεχνίας- Χειροτεχνίας Φυλακτού, όπου φυλάσσονται τμήματα απολιθωμένων κορμών, καθώς και το Κέντρο Πληροφόρησης Τυχερού που εκτίθενται σπάνια ευρήματα τροπικής χλωρίδας. Τα ευρήματα είναι απολιθωμένα φύλλα κανέλλας, φτέρης, προγονικής μορφής δρυός, φύλλα του δέντρου του καφέ, του καουτσούκ και φύλλα της προγονικής μορφής της αμπέλου, ιδιαίτερα σπάνια τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον ευρωπαϊκό χώρο.

«Τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μουσείου στην περιοχή, ώστε να στεγαστούν και να προστατευθούν τα ευρήματα που σήμερα παραμένουν διάσπαρτα και εκτιθεμένα σε διάφορα σημεία του νομού, καθώς και μικρών κέντρων πληροφόρησης, περιπατητικών διαδρομών και μικρών γεωπάρκων, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να γνωρίσει και να θαυμάσει επιτόπου την ιστορία της περιοχής, ενώ η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα συμβάλλει και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών», σημείωσε η κ. Νικολάου.