Στη δημιουργία και κατασκευή ενός πρότυπου κέντρου αποκατάστασης και επανένταξης των γυπαετών "Γύπας ο πυρόχρους" (Gyps fulvus), στο φυσικό τους περιβάλλον, προχωράει ο δήμος Γόρτυνας, με την ένταξή του στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας "Ελλάδα -Κύπρος 2007-2013". Το πρόγραμμα προβλέπει την πραγματοποίηση μιας σειράς από παρεμβάσεις σε διάφορα φυσικά τοπία του δήμου, που θα έχουν ως στόχο την προστασία των αρπακτικών αλλά και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή τους καθώς οι συγκεκριμένοι γυπαετοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας που παρατηρείται στους νεοσσούς τους.

Ο πληθυσμός του "Γύπα ο πυρόχρους" δεν ξεπερνάει πλέον τα 400 ζευγάρια στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί και τον μεγαλύτερο νησιώτικο πληθυσμό του είδους στον κόσμο. Ο "Γύπας ο πυρόχρους" είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό, το μήκος του είναι 1 έως 1,1 μέτρα, ενώ το άνοιγμα των φτερών φτάνει τα 2,36 έως 2,8 μέτρα. Έχει καφέ φτερά που καλύπτουν το σώμα του, ενώ ο μακρύς λαιμός του καλύπτεται από μικρά λευκά φτερά για να μη λερώνεται εύκολα καθώς τρώει. Έχει γυμνά από φτερά πόδια και όχι πολύ γαμψά νύχια. Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο ένα αυγό που κλωσούν και οι δύο γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια. Η θνησιμότητά του στην Κρήτη, όπως και στις περισσότερες περιοχές της ζώνης κατανομής του είδους, οφείλονται τόσο σε φυσικά όσο και σε ανθρωπογενή αίτια που στην περίπτωση των νεοσσών που δεν έχουν κλείσει το πρώτο έτος ηλικίας, υπερβαίνει το 50%.

Στο κέντρο αποκατάστασης και επανένταξης γυπών στην Κρήτη συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως η κατασκευή μόνιμης περίφραξης, ταΐστρας και κλωβού άγριων πουλιών, διαμόρφωση μονοπατιού και παρατηρητήριου άγριας ζωής. Γενικά πρόκειται για επεμβάσεις ήπιας μορφής που συμβάλλουν στην προστασία της περιοχής. Το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο δήμος έχει συνολικό προϋπολογισμό 157.500 ευρώ.