Σε δύο χρόνια από τώρα, το καλοκαίρι του 2013, αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού στην Κύπρο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό Διευθυντή Παραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Αντώνη Πατσαλή, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, τόνισε ότι πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσουν, σε συνδυασμένο κύκλο, οι μονάδες 4 και 5, προσθέτοντας ότι για τις υπόλοιπες άρχισε ο προκαταρτικός έλεγχος των ζημιών. Ο εκτελεστικός Διευθυντής Παραγωγής της ΑΗΚ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι μονάδες 1, 2 και 3 θα αποκατασταθούν με στόχο να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία.

Όσον δε αφορά το κόστος των ζημιών στις υποδομές, εκτίμησε ότι αυτές θα καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

"Δεν έγινε", σημείωσε, "συνολική, λεπτομερής, εκτίμηση των ζημιών - υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τους αντασφαλιστές, αλλά αυτό είναι απλά ενδείξεις".

Υπογράμμισε ότι με βάση τις πρόνοιες των συμβολαίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες με την ΑΗΚ θα εργαστούν για αποκατάσταση των ζημιών, συμπληρώνοντας "ότι εκείνο που υπολείπεται τώρα να γίνει, είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν και επισήμως την ευθύνη κάτι που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου".

Ο Διευθυντής παραγωγής της ΑΗΚ διευκρίνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε συνεργασία με την Αρχή, αξιολογούν τις ζημιές και προχωρούν στην ανάθεση συμβάσεων για σταδιακή αποκατάσταση των κτιρίων και των μηχανημάτων.

Πηγή: energypress.gr