Ένα πλωτό τεχνητό νησί φαντάζεται για πατρίδα των 103.000 κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος στον Ειρηνικό, Κιριμπάτι, ο πρόεδρος της μικρής χώρας που απειλείται να καλυφθεί από τα νερά του ωκεανού, λόγω της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος.
Έχω δει μοντέλα για αξίας 2 δισ. δολαρίων πλωτά νησιά, τα οποία μοιάζουν με γιγάντιες δεξαμενές εξόρυξης πετρελαίου, είπε στους συνομιλητές του ο Ανότε Τονγκ, σήμερα, πρώτη μέρα των εργασιών του ετήσιου Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, που φιλοξενείται στο Όκλαντ, την πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας.

«Ξέρω ότι ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από επιστημονική φαντασία», είπε ο πρόεδρος του Κιριμπάτι. Ανέφερε και άλλες ιδέες, όπως την ανέγερση σειράς θαλάσσιων τειχών, κόστους περίπου 1 δισ. δολαρίων, με παράλληλη μετεγκατάσταση μέρους του πληθυσμού της μικρής νησιωτικής χώρας σε άλλα αρχιπελάγη του Ειρηνικού, με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Είπε, όμως, ότι η φαντασία του δεν χωράει τη μέρα που θα εγκαταληφθεί το Κιριμπάτι. «Θα εξαφανιστεί το Κιριμπάτι; Ποτέ. Ποτέ», αναφώνησε. Κάποιοι κάτοικοι της χώρας έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους, λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών, ενημέρωσε τους συνομιλητές του και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη δει και πολλά από την οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Ευρώπης, παρά τις φιλόδοξες δεσμεύσεις.

«Πάντα, απηύθυνα έκκληση στην ηθική της ανθρωπότητας και πιστεύω ότι προκαλούμε την ανθρωπότητα να απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα», είπε ο Τονγκ σε δημοσιογράφους λίγο μετά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ.

Η Ευρωπαία επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκααρντ, που συμμετέχει στις εργασίες, διευκρίνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραχωρήσει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ για συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προγράμματα σε όλον τον κόσμο, την τριετία που λήγει το 2012.

«Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι ένα θεωρητικό μέλλον. Συμβαίνει σήμερα. Αποσταθεροποιεί περιοχές του πλανήτη», τόνισε. Δήλωσε αποκαρδιωμένη από το ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ευρεία συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ενθαρρυμένη για το ότι εταιρείες και δήμοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκεί που θα έπρεπε να δραστηριοποιούνται οι κυβερνήσεις. «Βλέπω πολλά καλά πράγματα να συμβαίνουν σήμερα», είπε η Χέντεγκααρντ και ήταν όλο επαίνους για την πρωτοβουλία της πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ να εισάγει φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το σχέδιο νόμου πηγαίνει την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην αυστραλιανή βουλή.