Τα έργα συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται για τη Δυτική Μακεδονία από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή και τους όλους τους δημάρχους της περιοχής. Πρόκειται για μεγάλα έργα όπως η τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδας, Φλώρινας, αλλά και μικρότερα έργα όπως η διαχείριση υδάτων σε όλη την Περιφέρεια. «Είδαμε που υπάρχουν ελλείψεις, που μπορούμε να προχωρήσουμε τα πράγματα πιο γρήγορα, που πρέπει να στηριχθούν οι Δήμοι για να εκπονήσουν μελέτες και να εντάξουν και να υλοποιήσουν ταχύτερα τα έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν», δήλωσε ο υπουργός.

Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις του Πράσινου Ταμείου με τις οποίες χρηματοδοτούνται και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαλλοτριώσεις χώρων άλλα και αστικές αναπλάσεις.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για θέματα ενέργειας, για τη ΔΕΗ σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός με το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, και για το μεγάλο θέμα των μετεγκαταστάσεων. Πέραν από την υπογραφή για τις απαλλοτριώσεις στη Μαυροπηγή, αναφέρθηκε και στο πώς θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ γρήγορα συστήνοντας μια δομή για τις απαλλοτριώσεις άλλων περιοχών όπως είναι η Ακρινή, για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη Μαυροπηγή, για το ρήγμα και τα εδάφη.

Συζήτησαν ακόμη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα περιβάλλοντος της ΔΕΗ στην περιοχή αλλά και για το μέλλον της ΔΕΗ σε ότι αφορά στις αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, αποφάσεις οι οποίες κάποιες είναι άμεσες και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες είναι για αργότερα.

Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο που μπορεί να παίξει η περιοχή στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χρησιμοποιώντας εκτάσεις που ανήκουν σε Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό υπουργός θα στείλει τις επόμενες ημέρες μια επιστολή σε όλους τους Δήμους της περιοχής για δημοτικές εκτάσεις για να εξακριβωθεί πως μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φωτοβολταϊκών.

Τέλος, έγινε μια εκτενής συζήτηση για μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζεται η περιοχή, βεβαίως για το ρόλο του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Εκκρεμεί και θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες η κατανομή του πόρου λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση που έχει γίνει και με γνώμονα να υπάρξουν έργα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά στα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο σημαντικός πόρος.
Πηγή: energypress.gr