Για την ανάγκη μεσομακροπρόθεσμου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και ένα «μίγμα», στο οποίο θα σταθμίζονται όλοι οι παράγοντες (περιβαλλοντικοί, απόδοση, κόστος, δημοσιονομικά έσοδα, απασχόληση) έκανε λόγο σε εκδήλωση, στο σταντ της «Free Sunday» και της «City Press», στη ΔΕΘ, με θέμα " O Ρόλος της Ενέργειας στην Ανάκαμψη ", ο βουλευτής της  και τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, παράλληλα με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, με τρόπο που να διασφαλίζεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και η αειφορία και υπέρ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική για την οποία τόνισε ότι «έχει θέση», καθώς επισκέφθηκε προσωπικά την περιοχή και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες.

 «Παρότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, επειδή η επένδυση είναι πάρα πολύ κερδοφόρα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε αρκετούς πόρους, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή περιβαλλοντική αποκατάσταση» υπογράμμισε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «η αξία των κοιτασμάτων είναι γύρω δεκαπέντε με είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι, οποιαδήποτε χώρα δε θα το άφηνε».

  
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ωστόσο, ότι η απαιτείται «επαναδιαπραγμάτευση» της σύμβασης, επ’ ωφελεία του ελληνικού κράτους, που «αντλεί μόνο φορολογία και δεν παίρνει ποσοστό επί των κερδών», ενώ αντίθετα είναι «τόσο καλή» για τους επενδυτές «που εγείρει και έναν άλλο προβληματισμό». Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητος ο δημοσιονομικός εξορθολογισμός για να προσελκυστούν επενδύσεις και στην ενέργεια.

Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε «κάθετα αντίθετος» στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων «σε παραγωγική γη» και σύμφωνος με την εγκατάσταση τους σε άγονες περιοχές και σε στέγες οικιακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

  Αναφερόμενος στη γεωστρατηγική και στην οικονομία της ενέργειας σε αυτή την περιοχή και τη συγκυρία, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ουδέποτε, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και Ελλάδας, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, δεν ήταν πιο ευθυγραμμισμένα από ότι είναι σήμερα».

Επισημαίνοντας τα προβλήματα στη διαδικασία των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς ανέφερε ότι «ενώ στη Γερμανία, ο χρόνος έκδοσης μιας άδειας 100 Κw είναι 1-2 μήνες στην Ελλάδα είναι 3 χρόνια» και ότι "στη χώρα μας για τη δημιουργία ενός συστήματος 20 kw χρειάζονται περί τις 800 υπογραφές". Πρόσθεσε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στα εγχώρια περιβαλλοντικά δομικά υλικά, όπου «η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Απαραίτητη είναι η στάθμιση των κερδών, των όρων και των ζημιών των επενδύσεων στην ενέργεια, τόνισε ο εκδότης Γ. Κύρτσος. Αναφερόμενος στον χρυσό της Χαλκιδικής, ωστόσο, τάχθηκε υπέρ της επένδυσης, τονίζοντας ότι προτιμά «μια προβληματική έστω επένδυση από την άποψη των συμφερόντων του δημοσίου, από μια μη επένδυση».

 Από γεωπολιτική, γεωστρατηγική σκοπιά, προσέγγισε το θέμα της ενέργειας ο διεθνολόγος του πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην ένταση που παρατηρείται με αφορμή την γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι έχει την αίσθηση ότι «η κρίση δε θα ξεφύγει με παρέμβαση των ΗΠΑ».

Στη συνέντευξη τύπο παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Θεόδωρος Σουμπάσης, επισημαίνοντας τη βαρύτητα που δίνει η φετινή 76η ΔΕΘ στο θέμα της ενέργειας, για το οποίο υπάρχει και ξεχωριστό θεματικό περίπτερο.