Μεγάλη ανησυχία για την υγεία τους εκφράζουν κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς της Κορίνθου, εξαιτίας του νερού με το οποίο υδροδοτείται η πόλη τους. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Υγείας έχουν κάνει επανειλημμένα αυτοψίες στις πηγές της Δρίζας κοντά στη Στυμφαλία -από τις οποίες υδροδοτείται η πόλη- και έχουν διαπιστώσει ότι το νερό είναι μολυσμένο με κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους. Το νερό αυτό φτάνει στις βρύσες των Κορινθίων χλωριωμένο, ωστόσο, σύμφωνα με εισήγηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για κατανάλωση.

Κατά μήκος των πηγών, λίγα μέτρα από τη λεκάνη που συλλέγεται το νερό της ύδρευσης, υπάρχουν κατοικίες, ενώ λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης και καταλύματα τα οποία διαθέτουν απορροφητικούς βόθρους. Αυτό σημαίνει ότι τα λύματά τους μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και επομένως τις πηγές, επιβαρύνοντας το νερό της Κορίνθου.

«Στις πηγές απ’ όπου υδρεύεται η Κόρινθος γίνεται χαμός. Δεν υπάρχει καμία περίφραξη και ο χώρος είναι αφύλακτος», καταγγέλλει ο Λάκης Γιαννιδάκης, κάτοικος Κορίνθου. «Επίσης, μεταλλικά βαρέλια, πλαστικές σακούλες και άλλα απορρίμματα επιπλέουν στα νερά που προορίζονται για τις βρύσες της πόλης. Στη γύρω περιοχή είναι γνωστό ότι οι βόθροι χύνονται στο ρέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως έχουν εισηγηθεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας και της πρώην νομαρχίας, ότι το νερό στη Δρίζα είναι μολυσμένο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ποιος παίζει με την υγεία μας;», αναρωτιέται.

«Έχω σταματήσει να πίνω νερό από τη βρύση μου και χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο, καθώς έχω επισκεφθεί της πηγές της Δρίζας και γνωρίζω καλά την κατάσταση που επικρατεί», επισημαίνει ο Ευάγγελος Σπινθάκης, υπεύθυνος της Ένωσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας. «Έχουμε ζητήσει εγγράφως να μας αποσταλούν από τον δήμο τα στοιχεία για το νερό σε όλη τη διαδρομή που διανύει, από τις πηγές μέχρι τη βρύση του καταναλωτή, δυστυχώς όμως δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση».

«Άκυρες» οι μελέτες

Η υδροδότηση της Κορίνθου από τις πηγές της Δρίζας ξεκίνησε στις 6 Μαΐου 2010. Σημειώνεται ότι στην πρώτη μελέτη που είχε συνταχθεί προκειμένου να αδειοδοτηθεί η ύδρευση της Κορίνθου, η Δρίζα προτεινόταν ως η τελευταία εναλλακτική λύση, καθώς η ποιότητα του νερού θεωρείτο πολύ κακή. Στην πορεία όμως και σε νέα επικαιροποιημένη περιβαλλοντική μελέτη, όλες οι προηγούμενες επιφυλάξεις των μελετητών «αποσύρθηκαν» και η λύση της Δρίζας προκρίθηκε ως η πλέον ενδεδειγμένη.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινητοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δέδες δηλώνει χαρακτηριστικά: «Καλέσαμε έκτακτη σύσκεψη με στόχο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ωστόσο, δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να σταματήσουμε την παροχή του νερού στην πόλη της Κορίνθου. Ζητήσαμε από τη δημοτική Αρχή ήδη από τον Ιούνιο να μας παραθέσει, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης της Κορίνθου, μετρήσεις σε όλο το δίκτυο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ».
Πηγή: real.gr