«Μπλε» γειτονιές, φιλικότερες προς το περιβάλλον, αποκτά ο δήμος Θεσσαλονίκης, καθώς από τον Οκτώβριο αναμένεται να «πλημμυρίσουν» οι περιοχές του ιστορικού κέντρου, της Τριανδρίας και της Τούμπας από μπλε κάδους ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν πλέον να πετούν τα σκουπίδια αντί των συμβατικών κάδων απορριμμάτων. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται από την αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης η χωροθέτηση των σημείων που θα τοποθετηθούν- από τις επόμενες ημέρες και έως το τέλος του 201- οι περίπου 1500 μπλε κάδοι, που θα στείλει η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Ήδη, στη διάθεση του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται τρία απορριμματοφόρα από την ΕΕΑΑ, τα οποία θα ξεκινήσουν τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει η ενημέρωση των νοικοκυριών και η διανομή κατάλληλων φυλλαδίων στους δημότες, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι τα υλικά, που θα μπορούν να πετούν στους μπλε κάδους.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκίνησε από τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και τοποθετήθηκαν, ενδεικτικά, μπλε κάδοι, στις οδούς Τσιμισκή, Βασ. Όλγας, Βασ. Γεωργίου και μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ αντικαταστάθηκαν οι παλιοί γκρι με νέους. Τα πρώτα στοιχεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους περίπου 620 αρχικούς κάδους, στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ενθαρρυντικά, αφού παρατηρήθηκε αύξηση κατά 15% των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τα πρώτα στοιχεία της ανακύκλωσης. Όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται και ο αριθμός των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς θα γνωρίζουν και οι πολίτες τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των μπλε κάδων. Παράλληλα, υπάρχει μείωση των απορριμμάτων, γεγονός που σημαίνει όφελος για το περιβάλλον και την πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός δεν σταματάει, καθώς μέσα στους στόχους είναι μέσα στο 2012 να τοποθετηθούν συνολικά 5000 μπλε κάδοι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και στην Άνω Πόλη. «Η πληροφόρηση του πολίτη, η τοποθέτηση των μπλε κάδων και η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών είναι οι τρεις απαραίτητες ενέργειες. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι μεγάλος, έχει ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, εκπρόσωπος της Ανατολικής Αναπτυξιακής και της ΕΕΑΑ.

Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης

Τα υλικά που μπορούν να ρίχνουν οι δημότες στους μπλε κάδους ανακύκλωσης είναι χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες), αλουμινένια (κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.), γυάλινες συσκευασίες (νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων), πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά ,είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος) και λευκοσιδηρές συσκευασίες (γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα).

Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα, όσες μπορούν να είναι διπλωμένες, ενώ τα καπάκια πετιούνται ξεχωριστά από τα μπουκάλια. Οι δημότες αδειάζουν τα υλικά στον κάδο από τη σακούλα και κατόπιν μπορούν να πετάξουν και τη σακούλα προς ανακύκλωση.

Στη συνέχεια, ειδικά οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα ειδικά Κέντρα Διαλογής, που λειτουργούν γι αυτό το σκοπό. Εκεί, τα υλικά διαχωρίζονται μέσα από μια διαδικασία που περιλαμβάνει διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού και χειροδιαλογή. Τα ανακυκλώσιμα υλικά ξεχωρίζονται ανά υλικό και οδηγούνται προς δεματοποίηση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρήσιμα υλικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ