Νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Αλβανία έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της χώρας, όπως μεταδίδει το Balkans.com. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι εκτός από τους πελάτες βάσει σταθερού τιμολογίου ή τους πελάτες που αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια σε τιμή που καθορίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας, επιτρέπεται οι υποψήφιοι πελάτες να μπορούν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από την μη ελεγχόμενη αγορά.

Οι υποψήφιοι πελάτες μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από μόνοι τους ή να αποφασίσουν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια από επιλεγμένους προμηθευτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα αυξήθηκε το 2011 και αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερη το 2012.

Μέσω αυτού του νομοσχεδίου η ισχύς που παράγεται από τις υφιστάμενες μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο κόστος και με 100% δημόσια κεφάλαια θα διατεθεί για την προμήθεια των οικιακών καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πηγή: energypress.gr