Αντίθετα στο «ρεύμα» της εποχής, που θέλει τα πυρηνικά εργοστάσια να βάζουν «λουκέτο» μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, οι Φινλανδοί ανακοίνωσαν χθες ότι θα εγκαταστήσουν νέα πυρηνική μονάδα στα βόρεια της χώρας.
Το φινλαδικό κονσόρτσιουμ πυρηνικής ενέργειας Fennovoima γνωστοποίησε ότι ο αντιδραστήρας, κόστους περίπου 4 έως 6 δισ. ευρώ, θα κατασκευαστεί στην επαρχία Πιχέγιοκι, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Προορίζεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των μετόχων του κονσόρτσιουμ και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2015, με προμηθευτή, που θα επιλεγεί το 2012 ή το 2013.

Όπως σημειώνει το Ρόιτερς, η επιμονή της Φινλανδίας στην πυρηνική ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο του περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία και της προσπάθειάς της να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις βιομηχανίες μετάλλου και δασοκομίας.

«Τα επιπλέον μέτρα ασφάλειας που μπορεί να ζητήσουν οι αρχές μετά τη Φουκουσίμα δεν θα μεταβάλουν σημαντικά τον βαθμό ανταγωνιστικότητας, σε οικονομικό επίπεδο, της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι ο επικεφαλής των πυρηνικών εργοστασίων της γερμανικής E.ON, Ραλφ Γκίλντνερ. Η E.ON συμμετέχει, μέσω της θυγατρικής της στη Φινλανδία, σε ποσοστό 34% στο μετοχικό κεφάλαιο της Fennovoima.Πηγή: energypress.gr