Το μπετόν απειλεί το Εθνικό Πάρκο Αξιού. Μετά το εργοστάσιο ανακύκλωσης που άρχισε να «ξεφυτρώνει» στη Γ' Ζώνη Προστασίας, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, ένας ολόκληρος οικισμός προέκυψε σε άλλο σημείο της προστατευόμενης περιοχής, στην Πιερία! «Δεν προλαβαίνουμε να τρέχουμε από το ένα σημείο στο άλλο, σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, για να διαπιστώσουμε κάθε είδους μικρές και μεγάλες αυθαιρεσίες. Εχουμε μόνο τέσσερις οικοφύλακες για ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο και προσπαθούμε να προστατεύσουμε το βιότοπο, χρειαζόμαστε όμως ισχυρή νομική θωράκιση και προσωπικό», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, ομ. καθηγητής ΑΠΘ Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

Aπό χθες, με εντολή του αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, Βασίλη Σταυρίδη, ο χώρος όπου ανεγειρόταν το εργοστάσιο ανακύκλωσης εποπτεύεται σε 24ωρη βάση. Οι οικοδομικές εργασίες σταμάτησαν πάλι, αλλά κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την έκβαση της υπόθεσης. Κατά τον Φορέα Διαχείρισης, «ό,τι χτίστηκε πρέπει να κατεδαφιστεί», αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία παρουσιάζει οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης κι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Το θέμα έφερε στην Ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Νίκος Χουντής, που τον περασμένο Μάιο είχε πληροφορηθεί από την Κομισιόν ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι των επενδύσεων.

Στο μεταξύ, την παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, από την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού στον Κορινό Πιερίας, έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Οπως τονίζει, έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση οικοπέδων, η χάραξη δρόμων και η πρώτη στρώση τους με χαλίκια, ενώ ξεκινά σύντομα η έκδοση οικοδομικών αδειών. Ομως, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (1997) έληξε την 31/12/2007 και δεν έχει ανανεωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κουιμτζή, «η άδεια εκδόθηκε χρόνια πριν και πίσω της κρύβονται τεράστια συμφέροντα». Η περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου και περιλαμβάνει λιβάδια, αμμοθίνες και περιοδικά κατακλυζόμενες εκτάσεις με αλοφυτική βλάστηση. Επίσης σημαντικό τμήμα της περιοχής (50% της έκτασης) περιλαμβάνεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) του Δικτύου Natura 2000, ενώ το παραλιακό μέτωπο περιλαμβάνεται στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (SCI). Σημαντικό τμήμα της περιοχής αποτελεί Καταφύγιο Αγριας Ζωής και σύμφωνα με τον Ν. 2637/98 (ΦΕΚ 200/Α/27-8-1998), απαγορεύεται η ένταξή του σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

«Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα οικόπεδα», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Πηγή: enet.gr