Σκεφτήκατε ποτέ τι απογίνονται τα σκουπίδια σας αφού τα εναποθέσετε στον κάδο απορριμμάτων; Αναρωτηθήκατε με ποιες διαδικασίες, κάτω από ποιες συνθήκες και σύμφωνα με ποιους κανόνες γίνεται η διαχείριση τους; Ποιά θα μπορούσε να είναι σήμερα στην Ελλάδα η βέλτιστη περιβαλλοντικά πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων;
Το κρίσιμο θέμα εξετάζει σήμερα και αύριο ειδική διημερίδα, που διοργανώνεται στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όπου παρουσιαστήκαν καλές πρακτικές από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Βασικό συμπέρασμα της πρώτης ημέρας της διημερίδας είναι ότι, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν τα εργαλεία και οι καλές πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρεμβάσεις έκαναν οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών, καθώς και εξειδικευμένοι φορείς καταθέτοντας την εμπειρία και τις εξειδικευμένες προτάσεις τους. Στα τραπέζια εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν, εξετάστηκαν σημαντικές παράμετροι της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως οι σχετικές Ευρωπαϊκές πολιτικές, η ελληνική πραγματικότητα και οι δυνατότητες βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης. 

Την ημερίδα άνοιξαν ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Γεράσιμος Αράπης και η Διευθύντρια του δικτύου MEDSOS Άννυ Μητροπούλου. Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τον συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος Stephane Arditi και από την Διευθύντρια της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης Αντιγόνη Δαλαμάγκα που ανέπτυξε τα βασικά προβλήματα γύρω από την διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα. 

Η διημερίδα οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ELET), το Δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ (MEDSOS) και την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στην Πλάκα.