Δρομολογείται η τελική φάση αδειοδότησης του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, με την οποία αξιολόγησε θετικά τη νέα περιβαλλοντική μελέτη του αγωγού για το λιμάνι του Μπουργκάς, που είχε παραδοθεί πριν λίγες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η απόφαση γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία Υλοποίησης του Αγωγού (T.B.P.) με επιστολή του βουλγαρικού υπουργείου και ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνοβουλγαρικής συνάντησης για το ίδιο θέμα, που διεξήχθη σήμερα στη Σόφια. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε, στη συνάντηση, από αντιπροσωπεία της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γ.Γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθηγητής Κ. Μαθιουδάκης και συμμετείχαν σε αυτήν ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ), Ν. Τολέρης και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Χ. Πίππος. Τον συντονισμό της συνάντησης είχε η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ.

«Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ιωάννης Μανιάτης. 

«Δικαιώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία με σταθερότητα και επιμονή προώθησε και στήριξε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου το εθνικής σημασίας έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να αντιμετωπιστεί από την περιβαλλοντική του πλευρά με τις καλές υπηρεσίες και το συντονισμό της ΕΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής συνεργασίας ανάμεσα στις γειτονικές και φίλες χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία», πρόσθεσε ο Έλληνας υφυπουργός.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας, γνωμοδότησαν θετικά ως προς την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη, μετά μάλιστα την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Νομοσχεδίου που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο ως έργο εθνικής σημασίας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία εξέλιξης του έργου. Με την ίδια προσήλωση στο στόχο θα συνεχίσουμε και στα επόμενα βήματα», κατέληξε ο Ι. Μανιάτης.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζεται ότι αυτή η αξιολόγηση, με δεδομένο ότι έχει ήδη προηγηθεί στις 27 Ιουλίου του 2010 η αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους των αρμόδιων ελληνικών περιβαλλοντικών αρχών για την πληρότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία οι προβλεπόμενες από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό, το περιφερειακό συμβούλιο και τους λοιπούς φορείς από τις περιοχές ευθύνης των οποίων θα διέλθει ο αγωγός.