Πρόταση προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, έκαναν οι δήμοι της Βικτώριας στην πολιτειακή κυβέρνηση ζητώντας να επιβάλει φόρο 10 σεντς για κάθε πλαστική σακούλα. Οι επικεφαλής των δήμων υποστηρίζουν ότι το μέτρο δοκιμάστηκε το 2008 και είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς παρουσιάστηκε 79% μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πλέον να εφαρμοσθεί σε ευρύτερη βάση. Η δοκιμή, που είχε την απόλυτη στήριξη της πρώην πολιτειακής κυβέρνησης, έγινε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ, όπου οι καταναλωτές χρειάστηκε να πληρώσουν φόρο 10 σεντς για κάθε σακούλα. 

Η ACT (Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας) ακολούθησε το παράδειγμα της Νότιας Αυστραλίας και της Βόρειας Επικράτειας, στην απαγόρευση της πλαστικής σακούλας για τη μεταφορά αντικειμένων μικρού βάρους, ενώ η απαγόρευση εφαρμόσθηκε δοκιμαστικά και σε αρκετές πόλεις της Βικτώριας, οι κάτοικοι της οποίας υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν περίπου ένα δισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες τον χρόνο. 

Ο Tim Wilson, του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, πάντως, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί στους καταναλωτές αυτός ο φόρος. «Οι δήμοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις βασικές δραστηριότητές τους, που είναι να αγοράζουν κάδους και να διασφαλίζουν ότι οι δρόμοι είναι καθαροί, και όχι να ασχολούνται με αυτού του είδους τα εγχειρήματα», είπε.

Ο εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης σε δήλωσή του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για δοκιμή αντίστοιχη με εκείνη του 2008 και πως η επιθυμία της Βικτώριας θα ήταν να υπάρξει μία πιο συλλογική εθνική προσέγγιση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας.