Κατέχει τον τίτλο του πιο οικολογικού μουσείου στον κόσμο, όχι μόνο λόγω της εξοικονόμησης των φυσικών πόρων που επιτυγχάνει αλλά και λόγω του συνολικού πράσινου σχεδιασμού που υπογράφει ο πασίγνωστος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. Η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, είναι ένα πολυθεματικό ίδρυμα, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε 10 χρόνια και κόστισε 500 εκατομμύρια δολάρια
Άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το 2008 και από τότε 6 εκατομμύρια άνθρωποι την έχουν επισκεφθεί, όχι μόνο για να θαυμάσουν τον μεγαλύτερο τεχνητό ύφαλο του κόσμου που βρίσκεται σε μουσείο, το πλανητάριο, τα ενυδρεία και τα τροπικά δάση, αλλά και το κτίριο αυτό καθαυτό. 

Ο Ρ. Πιάνο, ο οποίος έχει αναλάβει τις μελέτες δύο πολύ σημαντικών έργων στη χώρα μας, την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και το κέντρο πολιτισμού στην ίδια περιοχή, εφαρμόζοντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής κατάφερε να δημιουργήσει ένα κτίριο που επιβαρύνει κατά το λιγότερο δυνατό το περιβάλλον και -πάνω απ’ όλα- δεν είναι ενεργοβόρο. Το μουσείο εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον ήλιο για ηλεκτρισμό και φυσικό φωτισμό, τη ροή του αέρα για ψύξη και εξαερισμό του κτιρίου, ενώ η φυτεμένη στέγη παίζει καθοριστικό ρόλο στη μόνωση και τη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. 

Για όλα αυτά τα στοιχεία η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας έχει λάβει πλήθος βραβείων, ενώ αποτελεί το μόνο κτίριο στον κόσμο που έχει βραβευτεί δύο φορές με την πλατινένια πιστοποίηση LEED, που δίδεται σε πρωτοπόρες κατασκευές ως προς τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό. «Προσπάθησα να αποτυπώσω στην κατασκευή την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου, κομμάτι του οποίου φέρνει κοντά μας το μουσείο. Η ακαδημία πάντα λειτουργούσε σε τρία επίπεδα, προβάλλοντας τις συλλογές της, προσφέροντας γνώση στο κοινό και δίνοντας ώθηση στην επιστημονική έρευνα.

Στόχος αυτού του κτιρίου είναι να ενδυναμώσει και να κάνει πασίγνωστη την πολυεπίπεδη δράση του μουσείου», εξηγεί ο αρχιτέκτονας. πηγή: real.gr