Το Ουλάν Μπατόρ, η πρωτεύουσα της Μογγολίας και μεγαλύτερη πόλη της περιοχής αυτής της Κεντρικής Ασίας, σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα δημιουργίας πάγου, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και το φαινόμενο της αστικής «μικρο-κλιματικής νησίδας».   
Το πείραμα γεωμηχανικής, που χρηματοδοτείται από την τοπική κυβέρνηση, αφορά την «αποθήκευση» των παγωμένων χειμερινών θερμοκρασιών σε γιγάντιο μπλοκ πάγου, που θα βοηθήσει στην ψύξη της πόλης και την ύδρευσή της, κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του καλοκαιριού. Η επιστημονική ομάδα πίσω από το φιλόδοξο σχέδιο κόστους 600.000 ευρώ ελπίζει ότι θα βοηθήσει στη συρρίκνωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού αό τη χρήση κλιματιστικών συσκευών, αλλά και την αποτελεσματικότερη ύδρευση της πρωτεύουσας. Αν το σχέδιο πετύχει, η εφαρμογή του μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής.   

Η πειραματική μέθοδος
αφορά τη δημιουργία τεχνητών «ναλέντ» - πολύ παχιά στρώματα πάγου, που δημιουργούνται φυσικά σε ψυχρά κλίματα όταν ύδατα από ποταμούς ή πηγές φθάνουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να παγώσουν τη νύχτα προσθέτοντας επιπλέον στρώση πάγου. Αντίθετα με άλλες φυσικές συγκεντρώσεις πάγου σε λίμνες, που φθάνουν μόλις το ένα μέτρο πάχους, προτού δημιουργήσουν φυσική μόνωση για τα ύδατα κάτω από αυτές, τα ναλέντ συνεχίζουν να επεκτείνονται όσο η πίεση του νερού σπρώχνει ύδατα στην επιφάνεια. Πολλά ναλέντ έχουν πάχος μεγαλύτερο των επτά μέτρων, με την τήξη τους να είναι πολύ πιο αργή από εκείνη του κανονικού πάγου. 

Μογγολική εταιρία σχεδιάζει τώρα να αναπαράγει τη διαδικασία αυτή πραγματοποιώντας γεώτρηση στους πρώτους πάγους που έχουν σχηματισθεί στον ποταμό Τουλ. Το νερό θα διαρρέει έτσι στην επιφάνεια του παγωμένου ποταμού, ενισχύοντας το πάχος του στρώματος.   

Η ανθεκτικότητα των ναλέντ είναι γνωστή εδώ και αιώνες, με το στρατό της Βόρειας Κορέας να τα αξιοποιεί για τη δημιουργία γεφυρών σε περάσματα ποταμών, που αποδεικνύονται ικανά να σηκώσουν το βάρος αρμάτων μάχης.   

Πηγή: kathimerini.gr