Εξι μέρες στα «κόκκινα» η αέρια ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Και χθες οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας σε δύο σταθμούς μέτρησης της ατμόσφαιρας, στις οδούς Εγνατία και Λαγκαδά, στο κέντρο της πόλης.
«Ηπιας» μορφής μέτρα, που πάντως δεν περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, αποφάσισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Μάξιμος Πετρακάκης, ανέφερε χθες ότι «για έκτη μέρα, τα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ10 ξεπέρασαν το όριο των 110 μικρογραμμαρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και υπό τέτοιες συνθήκες προβλέπεται η λήψη εκτάκτων μέτρων».

Απέδωσε μάλιστα την υπέρβαση των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην άπνοια των τελευταίων ημερών (έλλειψη του Βαρδάρη), στην ύφεση της θαλάσσιας αύρας, στις τιμές υγρασίας που άγγιξαν το 95-97% και στην «αυξημένη δραστηριότητα της πόλης». Τόνισε ωστόσο ότι «είναι σύνηθες τον Νοέμβριο να παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη λήψη εκτάκτων μέτρων «ήπιας» μορφής.πηγή: enet.gr