Φλαμίνγκο, γερανοί, πελεκάνοι και δεκάδες άλλα αποδημητικά πτηνά αποδημούν εις Κύριον κάθε χρόνο χτυπώντας πάνω στους πυλώνες και τα καλώδια ηλεκτροδότησης που έχουν τυλίξει τον πλανήτη.
Με εξαίρεση το κυνήγι, «οι συγκρούσεις και οι ηλεκτροπληξίες είναι από τους σημαντικότερους ανθρωπογενείς παράγοντες στη θνησιμότητα των πτηνών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολλανδός ορνιθολόγος Χάιν Πρίνσεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη νέα μελέτη.

Σε όλη τη Γη, υπολόγισαν οι ερευνητές, βρίσκονται απλωμένα 70 εκατομμύρια χιλιόμετρα καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Μόνο στην Ευρασία και την Αφρική, δεκάδες εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο από συγκρούσεις και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες από ηλεκτροπληξία.

Κάθε θάνατος είναι βαρύ πλήγμα για τους πληθυσμούς των πιο μεγαλόσωμων ειδών, τα οποία γενικά αναπαράγονται με χαμηλούς ρυθμούς. Για τους γερανούς και τους πελαργούς, για παράδειγμα, ο θάνατος ακόμα και του ενός γονιού οδηγεί συνήθως στο θάνατο και των νεοσσών του.

«Η Ανατολική Ευρώπη είναι σήμερα προβληματική περιοχή, για παράδειγμα για τους ορνιθόγαλους και τα αρπακτικά πτηνά» ανέφερε ο Τζον Ο'Σάλιβαν, πρώην μέλος της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.

«Σύντομα όμως η κατάσταση θα είναι χειρότερη στην Ινδία και την Αφρική, όπου κατασκευάζεται ένας τεράστιος αριθμός γραμμών ηλεκτροδότησης και οι πληθυσμοί των πτηνών είναι μεγάλοι» επισημαίνει.

Στη Νότιο Αφρική, το 12% των γαλάζιων γερανών σκοτώνεται κάθε χρόνο σε συγκρούσεις με πυλώνες και καλώδια.

Οι συγκρούσεις είναι συχνότερες κοντά σε πηγές νερού και αποικίες πτηνών, ενώ οι ηλεκτροπληξίες παρατηρούνται συχνότερα σε περιοχές με λίγη βλάστηση, όπου τα πουλιά δεν βρίσκουν άλλα σημεία να κουρνιάσουν.
 

ΠΗΓΗ: tovima.gr