Η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση, επιβεβαιώνει τους φορείς της αγοράς που υποστηρίζουν ότι φέτος το χειμώνα οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν αποφασίσει να «κλείσουν» τα καλοριφέρ και τη κεντρική θέρμανση, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής πετρελαίου, και κάθε νοικοκυριό να αναλάβει να ζεσταθεί με ίδια μέσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΜΗΕ, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε τον Νοέμβριο αύξηση κατά 7,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά η ζήτηση διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στις 4,25 εκατ. μεγαβατώρες καταγράφοντας αύξηση, κυρίως λόγω της χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση.

Αντίθετα, η ζήτηση στους καταναλωτές υψηλής τάσης δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανίες λόγω της ύφεσης και της μείωσης της παραγωγής των επιχειρήσεων κατέγραψε πτώση 3,6% σε ετήσια βάση. Αν εξαιρεθεί η υψηλή τάση, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 9,3% ετησίως.

Η χρήση του φυσικού αερίου του λιγνίτη και των ΑΠΕ ενισχύθηκαν κατά 62%, 22% και 6% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι, ενώ η χρήση των υδροηλεκτρικών μειώθηκε κατά 68%.

Πηγή: in.gr