Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι η Ένωση μπορεί να αναγκάσει όλες τις αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις από ή προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια να εξαγοράζουν ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 1ης Ιανουαρίου 2012.   Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η ΕΕ έχει δικαίωμα να αναγκάσει όλες τις αεροπορικές εταιρίες οι οποίες εκτελούν πτήσεις από και προς την ευρωπαϊκή επικράτεια να καταβάλουν ποσά για να αποκτούν το δικαίωμα να κάνουν εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.  
   
«Η οδηγία που καθορίζει τις δραστηριότητες των αεροπορικών [εταιριών] στο σύστημα ανταλλαγής εκπομπών είναι έγκυρη», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του στο Λουξεμβούργο.  
   
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η υποχρέωση των αεροπορικών εταιριών να αγοράζουν ποσοστά εκπομπών CO2 θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου παρά τις αμερικανικές πιέσεις.  
   
«Ουδείς μπορεί να αποκηρύξει, ούτε να διαφοροποιηθεί [και να μην εφαρμόσει το μέτρο]. Θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2012», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρντ.  

«Η εφαρμογή του συστήματος ανταλλαγής [δικαιωμάτων] εκπομπών αερίων δεν παραβιάζει ούτε τις σχετικές αρχές του εθιμικού διεθνούς δικαίου, ούτε τη συμφωνία για τους ανοικτούς ουρανούς», ανέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.  
   
Η υπόθεση που εξέταζε το δικαστήριο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αεροπορικών εταιρειών σε διεθνές επίπεδο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου με στόχο να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό μέτρο, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον απείλησε ανοικτά την Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιώντας την να μην το θέσει σε ισχύ, διότι η Ουάσινγκτον θα "λάβει τα προσήκοντα μέτρα".  
   
Μια ομάδα χωρών και φορέων, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ATA) είχαν καταθέσει έφεση εναντίον της απόφασης, καταγγέλλοντας ότι είναι μονομερής και παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και τις συμφωνίες ΕΕ-ΗΠΑ για τις αερομεταφορές σε βρετανικό δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του στράφηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  
   
«Απουσία λύσης, το ζήτημα αυτό θα εμποδίσει τις προσπάθειες μας να σημειώσουμε πρόοδο στην μείωση των εκπομπών [αερίων] από τις διεθνείς αεροπορικές εταιρίες και να αναπτυχθεί η διατλαντική συνεργασία σε ένα φάσμα ζητημάτων που αφορούν την αεροπλοΐα», προειδοποίησε η Κλίντον σε επιστολή της προς ευρωπαίους αξιωματούχους.