Οι σχεδιαζόμενες δασοτεχνικές επεμβάσεις στο φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη μπορεί να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του και να προκαλέσουν προβλήματα στο ευαίσθητο όσο και μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής προειδοποιούν το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, η WWF και το Μουσείο Γουλανδρή. Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επεμβάσεων περιλαμβάνεται η αντιπυρική προστασία του δάσους (ώστε να μην κινδυνέψει όπως το δάσος του Πρέβελη) αλλά και των δέντρων από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι.

Επίσης σχεδιάζεται και δρόμος μέσα στο δάσος. Ωστόσο, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση «οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά».

Προτείνει αντίθετα μέτρα για να προστατευτεί ο φοίνικας του Θεόφραστου, ο οποίος υπάρχει μόνο στο Βάι, το κλείσιμο των αποστραγγιστικών καναλιών και την παρακολούθηση των μη υγειών δέντρων με σκοπό των προστασία του δάσους. «Το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, είναι ένα ολόκληρο σύστημα», επισημαίνει τέλος το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που καλεί την Πολιτεία να μην προχωρήσει σε «βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις».

Πηγή: in.gr
TAGS