Οι εκβολές του Κηφισού, του Ιλισού και της Πικροδάφνης, παρά την υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης, φιλοξενούν πληθώρα κοινών αλλά και σπάνιων πτηνών, που μπορούν να συναντήσουν απρόσμενα σε κάποια βόλτα τους. Με βάση της τελευταίες καταγραφές που έγιναν από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας των Υγροτόπων της Αττικής στους τρεις υγροτόπους παρατηρείται αφθονία ειδών κατά τη χειμερινή περίοδο.  

Στο ρέμα της Πικροδάφνης, στους καλαμιώνες που βρίσκονται στην εκβολή, κυρίως στα ανάντη πάνω από την γέφυρα της παραλιακής, δεκάδες δενδροφυλλοσκόποι φτεροκοπούν κυνηγώντας έντομα. Συχνά είναι και τα περάσματα των ψαρονιών, ενώ εκεί παρατηρούνται λίγοι τρυποφράκτες, αρκετοί μαυροσκούφηδες και πολλές σταχτοσουσουράδες.  

Εκεί κοντά οι ψηλοί ευκάλυπτοι δημιουργούν έναν εξαιρετικό βιότοπο για τη δημιουργία άλλης μιας μικρής αποικίας πράσινων παπαγάλων στην Αττική. Ακόμη και βραχοκιρκίνεζο, ένα μικρόσωμο γεράκι, έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την εκβολή της Πικροδάφνης, ενώ μια πρασινοκέφαλη πάπια κολυμπούσε ήρεμα αδιαφορώντας για την ανθρώπινη παρουσία. Λαμπερές και εντυπωσιακές, οι αλκυόνες, κλέβουν την παράσταση στους καλαμιώνες του υγροτόπου. 
 

ΠΗΓΗ: tovima.gr