Εφετείο του Ισημερινού επικύρωσε σήμερα απόφαση βάσει της οποίας η Chevron Corp υποχρεούται να καταβάλει 18 δισ. δολάρια σε πρόστιμα σε όσους την κατηγορούν για την μόλυνση της ζούγκλας του Αμαζονίου και βλάβες στην υγεία τους. Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η Chevron οφείλει να καταβάλει 8,6 δισ. δολάρια για περιβαλλοντικές ζημιές τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ποσό υπερδιπλασιάστηκε στα 18 δισ. δολάρια διότι η εταιρία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη, όπως προέβλεπε η απόφαση.

"Επικυρώνουμε την απόφαση της 14ης Φεβρουαρίου 2011 πλήρως, περιλαμβανομένης της καταδίκης σε ηθική αποζημίωση", ανέφερε το δικαστήριο στην πόλη Λάγκο Άγκριο στην απόφασή του.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθούνται στενά από την πετρελαϊκή βιομηχανία, καθώς θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία άλλων δικών σε βάρος επιχειρήσεων του κλάδου σε χώρες όπου επιχειρούν.

Η Chevron καταδίκασε την απόφαση του εφετείου, αποκαλώντας της "παράνομη". "Η σημερινή απόφαση είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικοποίησης και της διαφθοράς του δικαστικού σώματος στον Ισημερινό, η οποία χαρακτηρίζει αυτή την υπόθεση-απάτη εξαρχής", ανέφερε.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία ανέφερε ότι έχει προσφύγει σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ εναντίον των εκπροσώπων των εναγόντων, κατηγορώντας τους για απάτη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ ενδέχεται να ζητήσει την παρέμβαση και του ανώτατου δικαστηρίου του Ισημερινού στην υπόθεση, που θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση, η οποία διαρκεί 18 χρόνια.

Οι προσφεύγοντες είχαν κατηγορήσει την Texaco, η οποία εξαγοράστηκε από τη Chevron το 2001, ότι έριχνε απόβλητα σε περιοχές που δεν προβλεπόταν ανεξέλεγκτα μολύνοντας δάση, προκαλώντας ασθένειες και θανάτους ιθαγενών. Άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση ζητώντας υψηλότερη αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία απορρύπανσης θα στοιχίσει περισσότερο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ικανοποιημένος για την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε μια μάχη του "Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ". "Νομίζω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη. Την ζημιά που έκανε η Chevron στον Αμαζόνιο δεν μπορεί να την αρνηθεί κανείς", είπε ο Κορέα. Η Chevron αντιμετωπίζει παρόμοια δίωξη για περιβαλλοντικά θέματα στη Βραζιλία. Το θέμα έχει παραπεμφθεί και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου η υπόθεση εκκρεμοδικεί και η διαδικασία για την λήψη της απόφασης ενδέχεται να χρειαστεί χρόνια.