Αύξηση ρεκόρ κατά 60%, παρά τις περικοπές των κρατικών επιδοτήσεων παρουσίασε πέρυσι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανίασύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας στη Γερμανία (BSW-Solar).
 «Η ηλιακή ενέργεια έχει καταστεί απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης», είπε ο Carsten Körnig, επικεφαλής της BSW-Solar.

Η τεχνολογία καθαρής ενέργειας παρήγαγε περισσότερες από 18 εκατ. κιλοβατώρες ηλεκτρισμού το 2011, έδειξαν στοιχεία της BSW-Solar, αρκετή δηλαδή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του κρατιδίου της Θουριγγίας- ή διαφορετικά 5,1εκατ. νοικοκυριά για ένα ολόκληρο χρόνο.

Η απότομη αύξηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έλαβε χώρα παρά τις περικοπές στις επιδοτήσεις για την ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία το περασμένο έτος, μια μείωση που θα αυξηθεί περαιτέρω 24% το 2012 σε δύο φάσεις.

Ακόμη, εξαιτίας της απότομης αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στην ηλιακή τεχνολογία, ο Körnig προβλέπει ότι μέχρι το 2014, η ηλιακή ενέργεια δε θα χρειαστεί κρατικές επιδοτήσεις παρά μόνο για τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν στους ωκεανούς.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας είναι αξιόπιστες πολιτικές συνθήκες», τόνισε. «Αυτό είναι απαραίτητο για τη συνεχή επέκταση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και για τη διατήρηση ελκυστικού κλίματος επενδύσεων στη Γερμανία».
 Από το 2007, οι τιμές των ηλιακών πάνελ στη Γερμανία έχουν πέσει κατά 50%. Σήμερα η ηλιακή ενέργεια συνεισφέρει περίπου 3% στην παροχή ηλεκτρισμού της Γερμανίας, ωστόσο αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί περίπου 10% μέχρι το 2020.πηγή: energypress.gr