Συχνά αναφερόμαστε σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, άμεσα όμως συνυφασμένη με την ενέργεια είναι και η εξοικονόμηση του νερού.

Και μπορεί ακόμη το κόστος του νερού για εμάς τους οικιακούς καταναλωτές να είναι πολύ χαμηλό, δεν θα είναι όμως για πολύ ακόμη. 

Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει κανείς για να περιορίσει τη σπατάλη που γίνεται σήμερα σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες ;

Γιατί με χαμηλού κόστους πρακτικές, αντί να καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 150-200 λίτρα νερού ημερησίως, εύκολα θα μπορούσαμε να μειώσουμε την ποσότητα αυτή στα 80 λίτρα την ημέρα.

1) Καταρχήν, δεν πρέπει να αμελούμε τις διαρροές ή μικροβλάβες στα υδραυλικά μας. Για παράδειγμα μια βρύση που στάζει μπορεί να μας κοστίσει μέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα ή 2.400 λίτρα το χρόνο. 

2) Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε βρύσες αλλά και καζανάκια με μικρότερη κατανάλωση και περιορισμό ροής.. Η ροή για τις βρύσες της κουζίνας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από τις βρύσες του μπάνιου, δηλαδή 6-8 λίτρα ανά λεπτό και 5-7 λίτρα ανά λεπτό αντίστοιχα. Στο εμπόριο υπάρχουν συστήματα που αναμειγνύουν αέρα μέσα στο νερό και δίνουν την εντύπωση μιας πιο δυνατής ροής του νερού. Σε συνδυασμό με τα συστήματα περιορισμού της ροής, μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς να αλλάξει κάτι στην ουσία για τον χρήστη. 

3) Μπορούμε επίσης να βάλουμε διακόπτες της παροχής του νερού με φωτοκύτταρα. Προσφέρεται ειδικά για μεγάλους χώρους όπου συνήθως γίνεται μεγάλη σπατάλη. Σίγουρα έχετε δει διακόπτες με φωτοκύταρα σε εσταιτόρια, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, κλπ. 

4) Και βέβαια, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες. 

5) Όσον αφορά τώρα όσους έχουν εξοχικά ή μεγαλύτερα σπίτια, μπορούν να εγκαταστήσουν στον εξωτερικό χώρο ακόμη και συστήματα καθαρισμού του νερού. Απαιτείται ένας χώρος λίγων τετραγωνικών, διακοσμημένος με κατάλληλα φυτά τα οποία με τις ιδιότητές τους συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού, μαζί με κατάλληλα φυσικά φίλτρα.

6) Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης για όσους διαμένουν σε μονοκατοικίες με περιβάλλοντα χώρο είναι οι εγκαταστάσεις συλλογής βρόχινου νερού, μοντέρνες δηλαδή υπόγειες στέρνες που μαζεύουν νερό. Όσο για την επιφάνειά τους μπορεί να φυτευτεί και να παρουσιάζει την εικόνα ενός πραγματικού κήπου.
πηγή: energypress.gr