Κοντά στην κατανόηση πως τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις φαίνεται ότι βρίσκονται οι επιστήμονες σύμφωνα με έκθεση στο Nature Genetics.   Η αποτυχία να κλείσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο τη σωστή στιγμή στην ανάπτυξη ενός εμβρύου μπορεί να σημαίνει την εμφάνιση νόσου, αργότερα. Ποντίκια στα οποία το γονίδιο ήταν ενεργό γεννήθηκαν φαινομενικά υγιή αλλά υπέφεραν από προβλήματα στον καρδιακό μυ αργότερα.  

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ενώ φέρουμε το ίδιο σετ γονιδίων δια βίου, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, ακόμα και η υγεία της μητέρας όταν εγκυμονεί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δραστηριότητά τους και τις πιθανότητες ασθενειών αργότερα.  

Οι επιστήμονες από το Gladstone Institute, στο Σαν Φρανσίσκο, εστίασαν σε 2 γονίδια και το ρόλο τους στη μυοκαρδιοπάθεια.  
Ένα από τα γονίδια, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εμβρυικής καρδιάς, ενώ το άλλο, φαίνεται να έχει ως έργο το κλείσιμο των γονιδίων, περιλαμβανομένου του πρώτου όταν δεν χρειάζονται πια.  

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι περαιτέρω έρευνα θα αποκαλύψει περισσότερα σχετικά με τις ρίζες των συγγενών καρδιολογικών προβλημάτων στην αρχή της ζωής.  

Ο Καθηγητής Peter Weissberg, από το British Heart Foundation, θεωρεί σημαντική την έρευνα. Η έρευνα δείχνει ότι σημαντικό βήμα στη φυσιολογική ανάπτυξη της καρδιάς είναι το κλείσιμο γονιδίων.Αν δεν συμβεί, και συνεχιστεί η έκφραση των γονιδίων, μπορεί να προκληθούν προβλήματα αργότερα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα λανθασμένη έκφραση γονιδίων να διορθωθεί αν και θα χρειαστούν χρόνια πριν τέτοιες τεχνικές εφαρμοστούν στους ανθρώπους.

 

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr