Οξειδωτικό στρες: Ένας όρος που όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει αλλά λίγοι γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας, υπό την επίδραση επιβαρυντικών παραγόντων όπως είναι το άγχος και οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, υπερπαράγει ελεύθερες ρίζες.   
Παρότι οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού, όταν παράγονται σε τόσο υψηλές ποσότητες στρέφονται κατά των ίδιων μας των κυττάρων με αποτέλεσμα να τους προκαλούν φθορές και να επισπεύδουν τη γήρανση του οργανισμού και την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων.   

Ποια είναι η λύση; Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τους φυσικούς συμμάχους μας ενάντια στην οξειδωτική βλάβη. Εκτός όμως από τρόφιμα, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, το ελαιόλαδο και τα όσπρια, αντιοξειδωτικά βρίσκουμε σε υψηλές περιεκτικότητες και σε αγαπημένα μας ποτά και ροφήματα, όπως ο καφές.   

Εκτός από το να μας τονώνει, ο καφές μας χαρίζει ευεξία λόγω της καφεΐνης που περιέχει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και στην κάλυψη των αντιοξειδωτικών αναγκών μας, καθώς έχει αναδειχθεί σε μία από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών στη δίαιτα των δυτικών κοινωνιών.   

Σε ορισμένες μάλιστα μελέτες φαίνεται πως συμβάλλει εντονότερα στην αντιοξειδωτική μας πρόσληψη ακόμη και σε σύγκριση με άλλα ροφήματα υψηλού αντιοξειδωτικού περιεχομένου, όπως το τσάι. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι σε ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ, που αποτελεί από τα πιο αγαπημένα είδη παγκοσμίως, περιέχονται πάνω από 500mg αντιοξειδωτικών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στον καφέ ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών (κυρίως χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ), μιας ιδιαίτερα δραστικής τάξης αντιοξειδωτικών ενώσεων με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Δεδομένης λοιπόν της συχνής κατανάλωσής του, ο καφές μπορεί να αποτελέσει σημαντικότατο 'όχημα' αντιοξειδωτικών ουσιών σε διάφορες φάσεις της ημέρας μας. 

 

ΠΗΓΗ: iatronet.gr