Η σοκολάτα αν και ένα από τα αρχαιότερα τρόφιμα δεν είναι τόσο γνωστή για την ιστορία της όσο για την ακατανίκητη γεύση της που κρατά «δέσμιους» χιλιάδες ανθρώπους. Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό της; Η σύστασή της…

Τα απλά σάκχαρα που περιέχει αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στιγμιαία ένα αίσθημα ευφορίας. Ταυτόχρονα, το μαγνήσιο βοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ η καφεΐνη προκαλεί διέγερση. Το παράδοξο είναι πως καμία από αυτές τις ουσίες έστω και σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης δεν είναι ικανές να προκαλέσουν εθισμό.

Η ψυχολογία της…

Πως λοιπόν εξηγείται το γεγονός ότι κάθε φόρα που ανοίγουμε το ψυγείο, όσο χορτάτοι και να είμαστε, υπάρχει χώρος για ένα κομμάτι σοκολάτας και σχεδόν ποτέ δεν καταφέρνουμε να περιοριστούμε μόνο σε αυτό; Πρόκειται για ένα απλό γευστικό αμάρτημα ή για εξάρτηση ψυχολογικού τύπου; Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται στη μέση, αφού: 

• Η κατανάλωση σοκολάτας συνήθως συνδέεται με γιορτινές στιγμές και τρώγοντάς την αναπαράγουμε αυτές τις ευχάριστες -και κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα- καταστάσεις.

• Συνδέεται με παιδικές αναμνήσεις, με το χάδι της μητέρας μας, με το αίσθημα της στοργής.

• Την δεχόμαστε πολλές φορές σαν δώρο από αγαπημένα μας πρόσωπα και αρκετές φορές σαν ένδειξη επιβράβευσης. Έτσι μας αφήνει την αίσθηση ότι συνδέεται με καταστάσεις που αφήνουν το αίσθημα της προστασίας και τηςζεστασιάς.

• Είναι γλυκιά και πικρή, ανοιχτόχρωμη και σκουρόχρωμη, υγρή ή συμπαγής, συνδυάζει λοιπόν με μοναδικό τρόπο μεγάλες αντιθέσεις αφήνοντας την αίσθηση μιας ολοκληρωμένης απόλαυσης.

Καλό είναι, λοιπόν, όταν καταναλώνουμε μια τόσο προσφιλή σε όλους μας τροφή να ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο την αναζητούμε με τόσο πάθος, ίσως η παραπάνω σκέψη να οδηγήσει σε πιο συνετή κατανάλωση.

Πηγή: nutrimed.gr