Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια βαθμολογία που αφορά τους υδατάνθρακες, ανάλογα με το αποτέλεσμά τους στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μία τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απαιτεί μακρότερο χρόνο πέψης και απελευθερώνει με βραδύτερο ρυθμό σάκχαρα στο αίμα, σε αντίθεση προς ένα γεύμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. 

Στις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνονται το λευκό ψωμί, τα κρουασάν και κορν φλέικς , ενώ στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνονται το πολύσπορο ψωμί, το γάλα και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλεί μειωμένη όρεξη, αλλά μέχρι τώρα παρέμενε άγνωστος ο μηχανισμός αυτού του φαινομένου.

Βρετανοί ερευνητές, πραγματοποίησαν ειδική έρευνα από την οποία απεδείχθη ότι τα γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη αυξάνουν την παραγωγή της ορμόνης GLP-1(glucagon-like peptide 1),  η οποία είναι γνωστό ότι καταστέλλει την όρεξη και προκαλεί την αίσθηση του κορεσμού. 

Η μελέτη αυτή, είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει πολλά στον έλεγχο της όρεξης και κατ΄επέκταση του βάρους.

Πηγή: ygeiaonline.gr