Μήπως όλα αυτά που ξέρατε για τα κρυολογήματα είναι απλοί μύθοι; Οι ειδικοί έρχονται να σε διαφωτίσουν σχετικά με το ισχύει και τι όχι.  
Mύθος: Να φοράτε πάντα σκούφο το χειμώνα. Από το κεφάλι χάνετε το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητάς σας όταν κάνει κρύο. 

Η αλήθεια: Συνεχίστε να τυλίγετε καλά το κεφάλι σας πριν βγείτε στο κρύο. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι στην πραγματικότητα δεν χάνετε θερμότητα από το κεφάλι. Σύμφωνα με ερευνητή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Κλίβελαντ, το πρόσωπό σας είναι περίπου 5 φορές πιο ευαίσθητο από τις υπόλοιπες περιοχές του σώματός σας. Και είναι αυτό που θα σας δώσει την ένδειξη ότι πρέπει να βάλετε ένα πουλόβερ παραπάνω ή να αυξήσετε την ένταση του θερμοστάτη στο σπίτι πριν σε περονιάσει το κρύο. 

Mύθος: Όταν είστε κρυωμένοι πρέπει να τρώτε καλά, ενώ όταν έχετε πυρετό καθόλου. 

Η αλήθεια: Εδώ κρύβεται η μισή αλήθεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν είστε υπερπλήρης από φαγητό με υψηλή διατροφική αξία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι... ακαταμάχητο. Όταν είστε στο κρεβάτι με πυρετό, μην νομίζετε ότι δεν χρειάζεστε ενέργεια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο μεταβολισμός σας «μαρσάρει» με υψηλές ταχύτητες και εσείς χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια και όχι λιγότερες θερμίδες. Τι σημαίνει αυτό; Να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε καλά, ασχέτως συμπτωμάτων.  

Mύθος: Αν βγείτε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά, θα αρρωστήσετε.   

Η αλήθεια: Σε παλιότερη μελέτη οι επιστήμονες χώρισαν 180 εθελοντές σε δύο ομάδες και ζήτησαν από αυτούς της πρώτης ομάδας να τοποθετήσουν τα πόδια τους σε παγωμένο νερό. Διαπίστωσαν ότι μ' αυτό τον τρόπο διπλασιάστηκαν οι πιθανότητές τους να αρρωστήσουν. Σύμφωνα επομένως με την έρευνα, όποιο σημείο του σώματός σου κι αν εκτεθεί σε χαμηλή θερμοκρασία, εσύ διατρέχεις τον ίδιο κίνδυνο να αρρωστήσεις. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον έρευνες. 
 

ΠΗΓΗ: nutrimed.gr