Όπως δείχνουν οι έρευνες, οι επιδράσεις της ζάχαρης στην υγεία είναι τόσο σοβαρές, ώστε θα πρέπει να υπαχθεί και αυτή στις ελεγχόμενες ουσίες από την κυβέρνηση, μαζί με το αλκοόλ και τον καπνό και να φορολογηθεί με ειδικό φόρο κατανάλωσης, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωσή της παγκοσμίως, σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε στο Time. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευση στο «Journal Nature», η φράση «κενές θερμίδες» δεν θα πρέπει να αναφέρεται πουθενά διότι μόνον κενές δεν είναι οι θερμίδες που λαμβάνονται από αυτήν.

Ωστόσο, η ζάχαρη υπάρχει σε γενναιόδωρες ποσότητες στη διατροφή μας και την καταναλώνουμε ούτως ή άλλως μέσω τροφών που δεν πιστεύαμε ότι την περιέχουν.

Αυτός ο απλός υδατάνθρακας βρίσκεται «κρυμμένος» ακόμη και σε τροφές που πιστεύαμε ότι είναι υγιεινές όπως:

- Σάλτσες με βάση την ντομάτα ενδέχεται να περιέχουν μέχρι 3-4 κουταλάκια ζάχαρη για κάθε μισό φλιτζάνι σάλτσας. Επιλέξετε αυτές που είτε δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα είτε αυτά βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες, διαβάζοντας τη λίστα των συστατικών.

- Ντρέσινγκ σαλάτας χωρίς λιπαρά περιέχουν 8 γραμμάρια ζάχαρης (2 κουτ. του γλυκού) ανά 2 κουταλιές της σούπας ντρέσινγκ. Προτιμήστε αντί για ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά, αυτά που έχουν ως βασικό συστατικό το ελαιόλαδο και έχουν ή καθόλου ή μικρή ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.

- Τα πολύσπορα δημητριακά, όσο υγιεινά και αν είναι, πολλές φορές περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Θα πρέπει πάντοτε να τσεκάρετε τις ετικέτες, καθώς κάποιες μάρκες περιέχουν αρκετά γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

- Οσον αφορά τα κράκερ, πολύσπορα και ολικής άλεσης, τον νου σας και πάλι στις ετικέτες.

Σκοτώνει Αργά

Ολοένα και περισσότεροι ερευνητές αναφέρουν πως τα αποτελέσματα μελετών συνηγγορούν στο ότι η φρουκτόζη μπορεί να κινήσει διαδικασίες που οδηγούν σε τοξικότητα του ήπατος και να προκαλέσει διάφορες χρόνιες παθήσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι η μικρή κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί προβλήματα, όμως η μεγάλη σκοτώνει αργά.

Συγκεκριμένα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να αλλοιώσει τα σήματα των ορμονών του οργανισμού μας και να καταστρέψει το ήπαρ, επιδράσεις που φαίνονται ανησυχητικά όμοιες με αυτές της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Αλλωστε το αλκοόλ προέρχεται από απόσταξη ζάχαρης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ζάχαρη φαίνεται να ενεργοποιεί και να διεγείρει το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την απόλαυση και την παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που παράγονται όταν νιώθουμε ευχάριστα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παραδοσιακά ναρκωτικά, όπως η μορφίνη ή η ηρωίνη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να συγκριθεί με αυτά, η ζάχαρη δεν παύει να δημιουργεί στους ανθρώπους την επιθυμία να τη γευτούν, αλλά και σύνδρομο στέρησης όταν σταματούν να την καταναλώνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Τούντα, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας έχει εστιαστεί μέχρι σήμερα στον περιορισμό κυρίως των λιπαρών φαγητών. Ομως εξίσου, αν όχι πιο σημαντικός, παράγοντας παχυσαρκίας είναι η ζάχαρη και, μάλιστα, η "ύπουλη" ζάχαρη, δηλαδή η διαλυμένη ζάχαρη κυρίως στα ζαχαρούχα αναψυκτικά. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα κουτάκι ανθρακούχων ποτών περιέχει δώδεκα κουταλιές ζάχαρης».

 Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τούντα, η ζάχαρη είναι ένας ύπουλος εχθρός και της καρδιάς: «Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η ζάχαρη μειώνει την καλή -HDL- χοληστερίνη στο αίμα, άρα αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και όχι μόνο έμμεσα μέσω της παχυσαρκίας. Το 2004 ανακοινώθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα σακχαρούχο ποτό την ημέρα διπλασίαζαν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ».

Πηγή: dete.gr