Η αξιοποίηση ενός κυτταρικού μηχανισμού ανοίγει πιθανούς νέους δρόμους για την αντιμετώπιση του ιού του HIV, σύμφωνα με μία νέα ανακάλυψη διεθνούς επιστημονικής ομάδα. Ο εν λόγω μηχανισμός επιτρέπει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να «φρενάρουν» την εξάπλωση στο σώμα του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS.

Αν και επισημαίνεται ότι θα χρειαστούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί η νέα τεχνική από θεραπευτικής πλευράς, ο νέος κυτταρικός μηχανισμός φαίνεται να μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.

Όπως μεταδίδει το BBC, η διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Ναθάνιελ Λαντάου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της ΝέαςΥόρκης, δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature Immunology», εστιάζοντας στην πρωτεΐνη SAMHD1. Περσινές έρευνες είχαν δείξει πως ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα, τα δενδριτικά, τα οποία περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην μόλυνση από τον ιό HIV.

Η ομάδα του Δρ. Λαντάου, που αποτελείται από ερευνητές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και της Ν. Κορέας θα αναζητήσει τώρα ένα τρόπο να αυξήσουν τεχνητά την ποσότητα της πρωτεΐνης SAMHD1 στα κύτταρα εκείνα όπου αυτή δεν υπάρχει.

Πηγή: skai.gr 
TAGS