Το Αμερικάνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) εκτιμά πως αν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση που κάναμε αφορούσε την αύξηση των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε καθημερινά σε 5 μερίδες, θα είχαμε μείωση του ρίσκου για εκδήλωση καρκίνου γενικά, έως και 20%. Η προστατευτική δράση των λαχανικών συγκεκριμένα, οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών (φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και δεκάδες άλλα βιοενεργά συστατικά) που δρουν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Η ποικιλία στην πρόσληψη των λαχανικών μας παρέχει ένα κοκτέιλ φυσικών συστατικών που δημιουργεί μια φυσική ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.

Τα τελευταία χρόνια οι επιδημιολογικές έρευνες πάνω στη σχέση της Διατροφής με τον καρκίνο δείχνουν αδιάκοπα την αντίστροφη σχέση μεταξύ της αυξημένης πρόσληψης λαχανικών και του ρίσκου εμφάνισης καρκίνων.

Έτσι λοιπόν είναι πλέον ευρύτατα γνωστό ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών προστατεύει από το καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ωστόσο πρόσφατες κλινικές μελέτες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ερευνώντας τη σχέση συγκεκριμένων φυτοχημικών συστατικών με συγκεκριμένους τύπους καρκίνων. Έτσι, συγκεκριμένα λαχανικά έχουν αποκτήσει πλέον την ταυτότητα του «αντικαρκινικού τροφίμου».  

Πηγή: dete.gr