Μόνο μια δόση από το ψυχεδελικό ναρκωτικό LSD είναι αρκετή για να βοηθήσει όσους έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ, να το σταματήσουν σύμφωνα με επαναξιολόγηση μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί τη δεκαετία του 60. Μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Περιοδικό Ψυχοφαρμακολογίας, εντρύφησε στα δεδομένα από 6 παλαιότερες προσπάθειες κλινικών δοκιμών σε περισσότερους από 500 ασθενείς. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπήρξε σημαντική μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ, η οποία διήρκεσε ορισμένους μήνες από τη στιγμή που χορηγήθηκε στους ασθενείς ποσότητα LSD. Ένας επιστήμονας τόνισε ότι είναι το πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από όσα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα.

Το LSD αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές τεχνητές ψυχεδελικές ουσίες. Επιδρά στον εγκέφαλο αφού μπλοκάρει μια χημική ουσία, τη σεροτονίνη, η οποία ελέγχει λειτουργίες όπως η αντίληψη, η συμπεριφορά, η πείνα και η διάθεση.

Ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, μελέτησαν παλαιότερες μελέτες, που είχαν γίνει την τετραετία 1966-1970. Όλοι οι ασθενείς συμμετείχαν σε θεραπευτικές αγωγές για την απεξάρτηση από το αλκοόλ, ενώ σε ορισμένους χορηγήθηκε μικρή δόση LSD μέχρι 800 μικρογραμμάρια. Για το σύνολο των ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκε LSD το 59 % έδειξε επίπεδα μείωσης στην κατανάλωση, συγκριτικά με τους άλλους ασθενείς, από τους οποίους μόνο το 38% περιόρισε την κατανάλωση.

Η επίδραση της ουσίας διατηρήθηκε 6 μήνες μετά τη λήψη του ψυχεδελικού αλλά εξαφανίστηκε μετά από ένα χρόνο. Το δείγμα που πήρε την ουσία ανέφερε επίσης υψηλά επίπεδα εγκράτειας. Οι αναφορές των επιστημόνων που συνέταξαν τη μελέτη, Teri Krebs και Pal-Orjan Johansen, είναι οι εξής: «Μία μικρή δόση LSD έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Συνέστησαν ότι η συχνότερη λήψη μπορεί να οδηγήσει σε πιο μόνιμα αποτελέσματα.

Πρόσθεσαν ότι από τα στοιχεία που έχουν προκύψει, έχει δημιουργηθεί η εύλογη απορία για ποιο λόγο υποτιμήθηκε στο παρελθόν η προσέγγιση αυτής της θεραπευτικής μεθόδου.

Πηγή: skai.gr/BBC