Τη σύνδεση μεταξύ μεταλλαγμένου γονιδίου και της παχυσαρκίας ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Georgetown των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι σε πειραματόζωα που είχαν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, το μήνυμα του σώματος προς τον εγκέφαλο, με το οποίο τον ενημερώνει ότι έχει χορτάσει, διαταρασσόταν.   Κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος, ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η λεπτίνη μεταφέρουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι οι διατροφικές ανάγκες του σώματος έχουν πληρωθεί και επομένως δεν χρειάζεται περαιτέρω κατανάλωση.  

Οι μελετητές παρατήρησαν όμως ότι ποντίκια που είχαν εσκεμμένα μεταλλαχθεί είχαν την τάση να καταναλώνουν μέχρι και 80% μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από το κανονικό. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι το ορμονικό μήνυμα δεν μεταφερόταν στο κατάλληλο μέρος του εγκεφάλου των μεταλλαγμένων ποντικιών.  

Ελπίδα των επιστημόνων του Georgetown είναι πως η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους γενετικής καταπολέμησης της παχυσαρκίας. «Τα γονίδια παίζουν ένα εντυπωσιακά μεγάλο ρόλο, που συχνά υποτιμάται» δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Sadaf Farooqi του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, μιλώντας στο BBC. «Μεταξύ 40 και 70% της διαφοράς βάρους δύο ανθρώπων οφείλεται στη γενετική [κατασκευή τους]», συμπλήρωσε.  

Η κ. Farooqi δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι η εν λόγω έρευνα έγινε αποκλειστικά σε ποντίκια ενώ η συγκεκριμένη μετάλλαξη εμφανίζεται πολύ σπάνια σε ανθρώπους.


πηγή: ΒΒC - skai.gr