Απειλή για τη ζωή των ασθενών αποτελεί η κακή νοσοκομειακή περίθαλψη που υπάρχει σε αναπτυσσόμενες χώρες, επισημαίνει έρευνα που έγινε σε 26 νοσοκομεία σε οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε νοσοκομεία σε Αίγυπτο, Ιορδανία, Κένυα, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Τυνησία, Σουδάν και Υεμένη, τουλάχιστον ένας ασθενής πεθαίνει την ημέρα σε κάθε ένα από τα 26 νοσοκομεία, εξ αιτίας της ελλιπούς περίθαλψης και ατυχημάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα τονίζουν ότι για πολλούς θανάτους δεν ευθύνεται τόσο η έλλειψη των ιατρικών μέσων, αλλά η κακή εκπαίδευση του προσωπικού και η έλλειψη επαρκούς επίβλεψης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (British Medical Journal).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά μέσο όρο, το 8,2% των ασθενών υπέστη μη σκόπιμους τραυματισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα τη μόνιμη παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

Μάλιστα, σε κάποια νοσοκομεία ένας στους πέντε ασθενείς υπέστη ατυχήματα κατά τη νοσηλεία του, ή είχε ελλιπή περίθαλψη.

Στην έρευνα τονίζεται ότι ατυχήματα γίνονται και σε χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά.

Ο δρ. Itziar Larizgoitia αξιωματούχος του ΠΟΥ σημειώνει ότι δεν πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά στα αδύναμα συστήματα των νοσοκομείων. Υπογραμμίζει, ότι συχνά γιατροί και νοσοκόμοι δεν έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, ενώ κάποιες φορές από τα νοσοκομεία λείπουν βασικά μέσα, όπως καθαρό νερό για να πλύνουν τα χέρια τους...

Πηγή: skai.gr