Η τακτική οδοντιατρική εξέταση δεν βοηθά μόνο στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων αλλά μπορεί να βοηθήσει και στον εντοπισμό του καρκίνου του στόματος, αναφέρει η Ακαδημία Γενικών Οδοντιάτρων την ΗΠΑ.

Η Ακαδημία Γενικών Οδοντιάτρων συνιστά οι άνθρωποι να κάνουν ιατρική εξέταση από γενικό οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

O Dr. Seung-Hee Rhee, συνιστά την επόμενη φορά που επισκέπτεστε τον οδοντίατρο να ζητήσετε εξέταση για τον καρκίνο του στόματος.

Η πενταετής επιβίωση για τον καρκίνο του στόματος είναι περίπου 50%.

Ο Rhee δήλωσε ότι αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια ο καρκίνος του στόματος μπορεί να είναι θανατηφόρος. Πρόσθεσε ότι η αγωγή για το προχωρημένο στάδιο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, απώλεια λειτουργικότητας και μόνιμη δυσμορφία στο πρόσωπο και το στόμα μετά την εγχείρηση. Όσο πιο νωρίς ανιχνευτεί και αντιμετωπιστεί ο καρκίνος τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Στα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνονται. Πληγές που αιμορραγούν, που δεν θεραπεύονται, σβώλοι ή σκληρές κηλίδες ή αίσθημα ότι κάτι υπάρχει στο φάρυγγα, δυσκολία κίνησης του σαγονιού ή της γλώσσας, πόνος, δυσκολία στη μάσηση ή την κατάποση, πόνος στο αυτί, μούδιασμα της γλώσσας, βραχνάδα και αλλαγές στον τρόπο που τα δόντια ταιριάζουν μεταξύ τους.

Πηγή:  iatronet.gr